25 personer behandler ebolasyk kvinne ved Ullevål

Ullevål sykehus tok imot den ebolasmittede norske kvinnen tirsdag i forrige uke. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Ullevål sykehus tok imot den ebolasmittede norske kvinnen tirsdag i forrige uke. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske kvinnen som ligger på Ullevål sykehus med ebolasmitte, blir behandlet av 25 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

23 av disse er spesialtrente sykepleiere, mens to er leger med behandlingsansvar, skriver Aftenposten.

Den norske kvinnen, som ble fløyet hjem fra Sierra Leone forrige tirsdag, får behandling ved høysmitteisolatet på Ullevål sykehus. Tilstanden ble mandag betegnet som stabil, men med tegn til bedring.

Selv om det søndag ble kjent at en kvinne som behandlet en ebolasmittet person på et sykehus i Texas, selv var blitt smittet av det dødelige viruset, opplyser Ullevål sykehus at de har full kontroll og gode rutiner for å forhindre spredning av viruset.

Krevende situasjon

– Utstyret vårt er over standard, og vi har dyktig personell. Det er kun et fåtall leger som har direkte kontakt med kvinnen. Det er en krevende situasjon for dem det gjelder, men vi har gått inn i en slags beredskapssituasjon hvor alle gir ekstra, sa avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus til NTB mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvale sier til Aftenposten at stemningen i gruppen som behandler kvinnen, er positiv og viljen til å bidra like sterk.

– Det er en tøff turnus, fordi vi ønsker at teamet skal bestå av så få personer som mulig. Men det er god stemning og sterk skippertaksånd i gruppen, sier Kvale.

Les også: Tilstanden bedre for norsk ebolasmittet kvinne

70 i Dallas

Til sammenligning er rundt 70 ansatte involvert i behandlingen av sykepleieren som blir behandlet for ebolasmitte på et sykehus i Dallas, melder nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse utgjør teamet som også var involvert i behandlingen av den liberiske mannen som døde av sykdommen på samme sykehus onsdag forrige uke.

Sykepleieren i Dallas fikk feber få dager etter at mannen døde av sykdommen. Hun hadde omfattende kontakt med mannen og deltok selv i behandlingen av ham flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er langt over 8.000 mennesker smittet av det livsfarlige ebolaviruset, og over 4.000 er døde. Over 160 nordmenn har hittil meldt seg for å bidra til en norskbritisk innsats for å bekjempe ebola i Sierra Leone.

Les også: Ebolavaksinen klar for testing på mennesker

– Vi har feilet

Helseminister Bent Høie sier i et intervju med VG at mer helsepersonell er veien å gå dersom man skal stanse ebolautbruddet.

– Alle må erkjenne at FN og andre internasjonale organisasjoner som var forberedt på denne type smitte, samt enkeltland, ikke reagerte raskt nok på situasjonen i Vest-Afrika. Det er riktig nå å konstatere at vi har feilet. Vi skal ikke bruke mye tid nå på å utfordre dem som faktisk står i situasjonen og skal håndtere dette, men når vi har fått kontroll, må vi evaluere hva som fungerte og ikke fungerte for å lære for fremtiden. Nå skal vi konsentrere oss om å øke innsatsen, sier Høie til avisen.