Meny

Derfor blir du tjukk av stress

- Stress gjør at man er mindre konsentrert på hva, og hvor mye man spiser, sier psykolog Karen Kollien Nygaard (foto: Colourbox.com).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange velger å medisinere negative følelser med mat.

Ekspertene

Karen Kollien Nygaard: Psykolog, spaltist, foredragsholder og yogalærer. Ga ut boken Balanse. Verktøy for livet i 2006.

Torkild P. Andersen: Allmennpraktiserende lege, spesialist i allmennmedisin og mannen bak ketolysekuren. Utgitt bøkene Slank med ketolysekuren i 2006 og Etter slankekuren i 2008.

Jeanette Roede: Informasjonsdirektør i Grete Roede AS.

Karin Hvoslef: Ernæringsrådgiver i eget firma Næringsvett. Erfaring fra ernæring og idrett.

Større porsjoner

Størrelsen på porsjonene våre har økt de siste årene. Tallerkener, glass og brusflasker blir bare større og større.

- Vi lar oss lure og mister oversikten over hvor mye vi faktisk spiser og drikker. Det er viktig å bli litt mer bevisst på porsjonene. Kjøp mindre tallerkener, mindre vinglass, kjøp bare halvliters flasker med brus og små poser med godteri (eller del posen i to og spar den andre delen til en annen dag). Spis sakte. Metthetsfølelsen kommer først etter cirka 20 minutter, sier Jeanette Roede.

- Lag maten selv

Stadig flere av oss kan ikke lage mat fra bunnen av.

- Lag mat selv, ellers blir du bare et offer for matvareindustrien som har klart å få oss så langt fra råvarene at vi synes det er ekkelt å ta i kjøtt, fisk og fett. Ta i maten. Vi har mistet kontakten med råvarene. Hvis vi ikke skjønner hva maten vi spiser inneholder, lager vi den heller ikke. Vi kjøper den bare, og den maten er full av sukker og stivelse. Trøstematen er billig, tilgjengelig og smaker godt. Men den gjør oss også overvektig, advarer ernæringsrådgiver Karin Hvoslef.

- Vi må lære oss å lage mat igjen. Ikke kjøp pizza, tacos og annen ferdigmat. Kjøp og lag mat som kroppen har glede av. Mat som er fersk, naturlig og nedbrytbar, sier hun.

- Stress er en viktig risikofaktor for utvikling av fedme.

Det mener psykolog Karen Kollien Nygaard.

Mat er et effektivt verktøy for å dempe følelser.

- Derfor er det lett å komme inn i vanen med å trøstespise. Etter hvert kan det bli vanskelig å skille sult og sug, og da er det fort gjort å legge på seg, forteller Nygaard.

Det farlige stresset

- Det er en viktig sammenheng mellom stress og vekt, fordi kroppen forbrenner dårligere når den er i konstant beredskap, sier hun.Hvis søvnkvaliteten i tillegg er dårligere i perioder med stress er det uheldig for vektreguleringen, sier Nygaard.

Hun forteller at man også sover færre timer i stressperioder, noe som er uheldig for totalforbrenningen.

- Det viktigste med stress er uansett at man er mindre konsentrert på hva og hvor mye man spiser, eller om man spiser for lite og for sjelden. Dermed er det lett at man sakte, men sikkert øker vekten, sier psykologen.

Magefettet mest skadelig

- Å være mentalt til stede når man spiser er kanskje det viktigste tiltaket for å spise riktig type og mengde mat, sier Nygaard.

- Da får man kontakt med kroppen slik at man «hører» hva som gjør at den har det bra energi- og vektmessig.

Hun får støtte av dr. Torkil P. Andersen. Han er lege og har skrevet boken Etter slankekuren.

- Stresshormonene øker avleiring av fett rundt magen etter et måltid. Dette fettet er mer skadelig enn fettet på rumpa og kroppen ellers, både som risikofaktor for fedme, hjerte- og karsykdom og diabetes m.m. Det er altså ikke uten betydning hvordan vi spiser maten vår, påpeker han.

Rolige middager

I land rundt Middelhavet med tradisjon for lange lunsjer og rolige - og lange - middager sent på kvelden, er forekomsten av fedme mindre enn i USA og andre land der man spiser mat ”on the road” eller stresser før og etter matinntak.

- Stresshormonene virker i kroppen i flere timer etter frigjøringen fra binyrene til blodet, sier Andersen.Det nytter derfor ikke bare å slappe av i ti minutter under lunsjen, hvis du stresser både før og etterpå, advarer han.

Jo-jo-slanking

Undersøkelser viser at 90 prosent av de som har slanket seg er tilbake til utgangsvekten etter et par år – gjerne sammen med et par ekstra kilo.

- Kroppen vil forsøke å få vekten tilbake til der den var før slankekuren, fordi det dessverre er blitt normalt for den å være overvektig, opplyser lege Andersen.

Etter endt slankekur er fettcellene dine tomme, men de forsvinner dessverre ikke. De tomme fettcellene produserer hormoner som via blodet føres til hjernen og gir beskjed til din underbevissthet om at du er sulten og hva slags mat du bør spise. Kroppen prøver å lure deg til å spise mat som fyller de tomme fettcellene og det er ikke lett å stå i mot.

Men dersom du klarer å holde vekten stabil i et par år så vil den mest sannsynlig godta den nye vekten som normal.

Lørdag hele uken

- Før i tiden var det vanlig å bare kose seg med godteri, snacks og brus på lørdager. I dag er det vanlig å kose seg hele uken, noe som nok skyldes bedre råd og tilgjengelighet, mener Jeanette Roede.

Hun tror det at mange av oss i dag er langt mer inaktive enn før, nok også er en årsak til behovet vi får på kvelden til å putte ting i munnen. Ved å sitte i ro i sofaen på kvelden, får vi ikke ut stress og andre følelser som har bygget seg opp i løpet av dagen. I stedet døyver mange følelsene med mat. Kjedsomhet fører også ofte til spising.

- Løsningen er rett og slett å komme seg opp av sofaen og endre dagens kosebegrep til å ikke bare inkludere ting vi kan putte i munnen, men også annen hygge som å spille et spill, lese en bok, snakke med noen, gå en tur i skogen etc. Kos er ikke kun mat! Vær også klar over at ved å spise søte og/eller salte ting skaper du også et behov for mer, sier Roede.

Tilgjengelighet

Våre spisevaner har endret seg drastisk. I dag kan vi spise «overalt», og vi blir tilbudt mat som inneholder rikelige mengder med sukker og stivelse, som brød, pasta, ris, nudler etc, som har stor betydning for kroppsvekten.

- En viktig årsak til at folk er overvektige i dag er at mat er blitt mye mer tilgjengelig. Før måtte du inn på en restaurant for å spise, mens i dag får vi tak i mat overalt - og denne maten er feil sammensatt, advarer dr. Torkil P. Andersen.

Han har følgende råd til oss når vi skal spise ute:

- Styr unna mat som inneholder kombinasjonen fett og sukker, som for eksempel iskrem, pizza, hamburger med pommes frites og milkshake/sukkerbrus, baguette med smør, ost, skinke og majones, pølse i brød med rekesalat, nesten all kjappmat i butikkenes varmedisker (lasagne, kylling i fet carrysaus med ris etc.), sier Andersen.

Alternativer

- Heldigvis finnes det i dag salatbarer i mange butikker, på bensinstasjoner og i kjøpesentre. Da er det enkelt å lage en god, blandet salat med salat, tomat, paprika, agurk, skinke, fetaost, og oliven, og bruke olje som dressing med litt balsamico. Det vil gi god og lang metthetsfølelse, og være en balansert lunsj. På restaurant er det ikke noe problem å frabe seg potet, ris eller pasta (om det da ikke er en essensiell del av retten) og i stedet be om litt mer grønnsaker, sier legen.

Han foreslår også frukt som mellommåltid.

- Skal du spise ris, pasta, brød eller potet, så spis det sammen med proteiner, ikke fett. Gode eksempler er sushi (ris og protein), pasta med pesto og skinke, brød uten smør med salat, ost og skinke, tomat og basilikum, og bakt potet med kesam, finhakket paprika, skinke, rødløk og mais, sier Andersen.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve12:04 Skogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe
Siste nytt
12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve12:04NorgeSkogbrann på byfjellet Løvstakken i Bergen11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe
Populært