Slankekur kan gjøre deg sinna

Å velge fornuftig og ha selvkontroll kan føre til mer sinne og aggresjon, har forskere funnet ut. Foto: Scanpix.
Å velge fornuftig og ha selvkontroll kan føre til mer sinne og aggresjon, har forskere funnet ut. Foto: Scanpix.

Nå har forskere funnet en sammenheng mellom aggresjon og selvkontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En slankekur eller et treningsopplegg krever en viss andel selvkontroll for at det skal bli vellykket. Men nå har amerikanske forskere funnet ut at selvkontrollen det kreves også kan gjøre deg mer agressiv.

Og dette gjenspeiles ved våre filmvalg, mener forskerne.

Les også: Godt humør gir lengre liv.

- Forskning har vist at det å utøve selvkontroll øker sannsynligheten for at folk oppfører seg aggressivt mot andre, sier David Gal ved Northwestern University og Wendy Liu ved University of San Diego i en pressemelding.

Dette var utgangspunktet deres for den nye forskningen.

Valgte voldelige filmer

De gjorde en serie forsøk for å teste dette og rekrutterte amerikanske studenter som deltagere.

Deretter tok forskerne utgangspunkt i testpersonenes filmvalg for å måle aggresjonen, melder Forskning.no.

Testpersonene ble bedt om å velge mellom to filmer som kan sammenlignes, men hvor innholdet i den ene mer relatert til sinne og aggresjon enn den andre.

For eksempel kunne de velge skuespilleren Michael Douglas i Falling Down eller The Game. Hvor førstnevnte har en mer voldelig handling enn sistnevnte.

I forkant av filmvalget hadde noen av deltagerne blitt gitt et tilbud om en belønning for å være med i forsøket, og da sto valget mellom et eple og en sjokolade.

Forskerne mener at det å velge eple for mange var et uttrykk for utøvelse av selvkontroll. Det viste seg at de som i forkant hadde valgt eple oftere valgte sinte filmer som Falling Down eller Hamlet.

Effekten var ikke tilstede for de som ikke fikk valget mellom en sjokolade eller et eple. Dermed kunne de se en sammenheng mellom det å ha selvkontroll, som å velge et eple, og det å foretrekke filmer med voldelig handling.

Usikre på årsaken

Til tross for funnet, er forskerne fortsatt usikre på hva som ligger bak denne aggresjonen. Imidlertid peker forskerne på at forbrukere bør være oppmerksomme på at det å styre egen atferd kan føre til sinne.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy