Her blir den totalfredede fisken slått ihjel og flådd på Farmen

HARDE BUD: Her ryker den totalfredede ålen under kniven på Farmen.
HARDE BUD: Her ryker den totalfredede ålen under kniven på Farmen. Foto: Skjermdump fra TV2

Et kvarter inn sesongpremieren av populære Farmen på TV2, lager deltakerne middag av ål, en fisk som er totalfredet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farmen er en av de mest populære seriene på TV2, og har gått med årlige sesonger siden 2001. Konseptet er som de fleste vet at en rekke deltakere skal bo på, og drive en gård etter 100 år gammel standard, med alt dette medfører av utfordringer.

Hver uke benker hundretusener av nordmenn seg foran TV-skjermene for å få med seg dramaet på gården, der fangst og slakting av husdyr er en naturlig del av gårdsdriften.

Les også: Kjendisekspertenes Farmen-dom: - Han blir Norges nye kjæledegge

Slaktebilder vekker sterke følelser

Tidligere år har det kommet en del reaksjoner på visuelle slaktebilder som vekker sterke følelser hos folk som ikke er vant til slikt. I år kommer de første slaktereaksjonene fra fiskemiljøet.

Folk flest tenkte neppe to ganger over at deltakerne slo ihjel og flådde ål i programmet, men ålen er faktisk en art som i Norge er totalfredet og har vært det siden 2010.

Det var den selvsagt ikke for 100 år siden, tiden programmets scenario er satt til. Den gangen var den mat. Ålen som ble brukt i produksjonen er likevel av totalfredet årgang.

Les også: Kirsebom sier nei takk til Sp-Trygve

– Deltagerne har ikke fanget ålen selv

Kommunikasjonsrådgiver i TV2, Alex Iversen, var ukjent med ålens tilstand i Norge da Hooked kontaktet han, men satte raskt hjulene i gang for å få klarhet i hva som har skjedd i dette tilfellet. Noen timer senere kunne han fortelle litt mer.

– Ålen brukt i programmet er kjøpt av en fisker i Grimstad som har spesialtillatelse til å fiske etter arten. Det er ikke slik at deltakerne har fanget ålen selv, sier Iversen til Hooked.

I fjor ble det åpnet for et forsøksfiske etter ål på Sørlandet, der tre fiskere fikk ta ut til sammen 1500 kilo ål hver. Prosjektet ble videreført av Fiskeridirektoratet i år, med fiske fra og med 17. juli og ut neste måned.

Farmen og TV2 har nok teknisk sett ikke gjort noe de ikke har lov til i denne saken, men vi benytter likevel anledningen til å minne om at ålen fremdeles er totalfredet for fiskere uten spesialtillatelse, og at den skal settes tilbake igjen dersom du får den som bifangst.

(Artikkelen er først publisert på Hooked.no)

Les også: Vendela håver inn millioner etter Farmen

Lothe vant "Farmen kjendis"

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden