Lærte sjimpanser å spille stein-saks-papir

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har vist at sjimpanser er i stand til å lære det avanserte fingerspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fingerspillet stein-saks-papir skal to motstandere velge seg et av tegnene stein, saks eller papir på likt. Vinneren kåres når tegnene er gitt. Regelen er som følger: Papir slår stein, stein slår saks og saks slår papir, i et sirkulært mønster der den sterkeste i ett forhold er den svakeste i et annet.

Spillets enkelhet gjør at det ofte benyttes for å foreta valg eller avgjøre småkonflikter, som en mer avansert form for mynt eller krone.

Nå har forskere fra Primate Research Institute ved Universitetet i Kyoto klart å lære sjimpansebarn å spille det kjente spillet, skriver forskning.no.

Les også: Forskning viser at like aper ikke leker best

Brukte touch-skjerm

De huket inn sju sjimpanser og startet treningen, med ett og ett par av gangen.

Apene lærte ved å følge med på to forskjellige hender på en touch-skjerm (se video øverst), og så trykke på hånden som var den sterkeste av de to. Om apen valgte riktig, fikk den eplebit og fin lyd i belønning. Valgte den feil, fikk den feil-lyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apene i forsøket lærte raskt at papir slår stein, og stein slår saks. Men de brukte betydelig lengre tid på å lære seg at saks slår papir, at vinneren av det første paret ender opp som taperen i det siste.

Ifølge forskning.no klarte fem av sjimpansene til slutt å skjønne det sirkulære mønsteret.

Like gode som fireåringer

Etter eksperimentet med apene fortsatte forskerne med 38 menneskebarn i alderen tre til seks år. Barna brukte bare fem ganger på å lære spillets regler, mot sjimpansens 307 ganger, skriver National Geographic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna var også bedre enn sjimpansene i leken, bortsett fra fire-åringene, som var omtrent like gode og som dermed kunne blitt slått av sjimpansene.

Les også: Gorilla-turisme er blitt dyrenes redning

– Barna forandret valg straks etter de hadde valgt galt, mens sjimpansene ofte trengte flere runder for å korrigere seg selv, sier Jie Gao, som ledet forsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historikere er ikke helt sikre på opprinnelsen til spillet Stein-saks-papir, men man antar at det har vært spilt gjennom flere århundrer i Japan.

Den første stein saks papir-klubben ble grunnlagt i England i 1842. I 1918 ble navnet endret fra «The Paper Scissors Stone Club» til World RPS Club for å gjenspeile det økende antallet internasjonale medlemmer. Samme år flyttet også hovedkvarteret fra London til Toronto.

Les også: Verdens minste apekatter har fått barn