Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

Den er blitt omtalt som dinosaurmumie, en livaktig skulptur og får mange til å tenke på dragene i TV-serien «Game of Thrones»
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny studie av «verdens best bevarte dinosaur» hevder planteeteren benyttet kamuflasje for å holde seg i live. – Rart hvis et så stort dyr måtte gjemme seg, mener norsk dinosaurforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at de døde ut flere titalls millioner år før mennesket, har fortidens verdensherskere fascinert oss siden de første utgravede dinosaurbeina som ennå er bevarte, ble funnet i 1818. Siden har vi valfartet til museer verden over for å la oss imponere av dinosaurskjeletter i alle former og størrelser.

Tidligere i år ble verdens best bevarte dinosaur omsider utstilt på Royal Tyrrell Museum of Palaeontology i Alberta, Canada. Fossilet ble oppdaget under utgravingen av en gruve i mars 2011, men det skulle ta fem år med nitidig arbeid før dyret var helt ute av det omsluttende steinlaget.

Nå har dinosauren fått eget navn, samtidig som forskere hevder dyret benyttet seg av kamuflasje for å stikke seg unna rovdyrenes oppmerksomhet.

– Blodig skremmende tid

En ny studie slår fast at den pansrede ankylosauren, som er 5,4 meter lang og levde i tidlig kritt-tid for 110 millioner år siden, er en helt ny art. Den har fått navnet Borealopelta markmitchelli, oppkalt etter Mark Mitchell som brukte mer enn 7.000 timer på å skille mellom hva som var stein og hva som var dinosaur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de mest omstridte punktene i den ferske rapporten, som blant annet er omtalt i National Geographic, omhandler dyrets potensielle fargestoff som forskerne mener er bevart i et sortaktig belegg som dekker mye av dyrets eksteriør.

Paleobiolog Jakob Vinther hevder å ha funnet kjemiske hint på det rødbrune pigmentet pheomelanin, noe han mener er bevis på at dyret benyttet kamuflasje for å unngå sultne rovdyr. Og hvis den kraftige og velpansrede Borealopelta trengte kamuflasje, så må rovdyrene ha vært skremmende effektive.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kort fortalt var kritt en blodig skremmende tidsperiode. Vi har bevis på at rovdinosaurene spiste store, kraftig pansrede planteetere. De nedla dem og spiste dem opp , skriver Vinther i rapporten.

Les også: Klekket dinosauregg-gåten fra Kina

(Saken fortsetter under)

Slik mener forskerne Borealopelta markmitchelli var farget, og at det hjalp planteeteren til å kamuflere seg for fiender.Foto: Royal Tyrrell Museum

– Rart hvis et så stort dyr må gjemme seg

Jørn Harald Hurum er Norges eneste dinosaurforsker, og på hans imponerende CV står blant annet funnet av Predator X på Svalbard og fortidsprimaten Darwinus masillae, med kjælenavnet Ida. Han har selv vært med på å beskrive en lignende ankylosaur fra Mongolia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På ryggen hadde den både beinpanseret og hudpanseret bevart, men denne nye har selvsagt mer bevart enn vår, forteller Hurum til ABC Nyheter.

– Støtter du muligheten for at de har funnet spor som indikerer fargen dyret hadde på huden, eller er det for mye som heller imot den slutningen?

– Fargepigmenter finnes i flere og flere fossiler, Jacob Winter og gjengen er de beste i verden på dette. Disse teknikkene utvikles i dag og noe overtolkning vil nok kunne skje inntil de er sikrere på hva disse fargepigmentene er.

– Hva tenker du om teorien at Borealopelta benyttet kamuflasje for å skjule seg for glupske rovdinosaurer?

Tja, ville ikke beinpanseret og hudpanseret være nok? Rart hvis et så stort dyr må gjemme seg i tillegg. Den er jo som en panservogn.

Hurum omtaler Borealopelta-fossilet som står utstilt på museum i Alberta som et drømmefossil. Men han er ikke enig i at det er den best bevarte dinosauren i verden.

Mange av de fjærkledde dinosaurene fra Kina, Sciponyx fra Italia og dinosaurmumier fra USA har mye bløte deler og/eller hud bevart.

Les også:

Kjempestudie: – Alle dinosaurforskere har tatt feil i 130 år

Fant dinosaurhale forsteinet i rav

Gjorde utrolig dinosaur-oppdagelse på strand