Monstervepsen sprer seg i Norge

Se video: Geithamsen er Europas største stikkveps.

Europas største stikkveps, geithamsen, er i ferd med å slo rot i Norge. Den sprer seg oppsiktsvekkende raskt, ifølge flere forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge har geithamsen fram til nå vært sjelden og har vært borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har det vært oppdaget tilfeller av den i Sørøst-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold.

Men nå er den i ferd med å spre seg til flere landsdeler, melder NRK.

– Den har fått godt fotfeste nå. Den sprer seg nordover som aldri før. De nordligste funnene våre er ved Rena i Hedmark. Det er kun et tidsspørsmål før den når Agder, sier insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Geithamsen trives best i varmt klima og er lite aggressiv, men på grunn av størrelsen er stikkene fra den mer smertefulle enn stikk fra mer vanlige og mindre veps.

Ifølge en tysk studie er vepsestikk generelt en god del mindre giftige enn stikk fra for eksempel honningbier som er spesialisert til å gå løs på mennesker, bjørn og andre pattedyr som vil rappe honningen deres. Foto: Luc/Flickr
Ifølge en tysk studie er vepsestikk generelt en god del mindre giftige enn stikk fra for eksempel honningbier som er spesialisert til å gå løs på mennesker, bjørn og andre pattedyr som vil rappe honningen deres. Foto: Luc/Flickr

Ødegaard beskriver fjoråret og inneværende år som et rekordår for geithamsens utbredelse i Norge, men peker samtidig på at vepsen neppe vil bli et landsdekkende fenomen fordi den trives best i et varmt klima. Han tviler derfor på at den vil komme seg lenger opp enn Trøndelag.

Zoolog og forsker ved Universitetet i Agder, Roar Solheim, ber folk om å ta et bilde eller ta vare på vepsen hvis de oppdager den. Han sier at det kan være nyttig for forskning rundt spredningen, men ber folk om å være forsiktige.

– Flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig, selv ett stikk kan være farlig for barn, sier han til NRK.

Les også: Insektsbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Skadedyr kan gjemme seg i støvsugerposen

Vil at nordmenn skal spise insekter

Personvernpolicy