Matmangel rammer lundefuglbarna i år også

Forskerne har fulgt lunden siden 1979, og da de første målingene ble gjort var det 1,5 millioner hekkende par på Røst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB SCANPIX
Forskerne har fulgt lunden siden 1979, og da de første målingene ble gjort var det 1,5 millioner hekkende par på Røst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB SCANPIX Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største lundefugl-koloni, på Røst, kan stå uten et levedyktig ungekull for ellevte året på rad på grunn av matmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle ønske jeg kunne sagt at dette blir et bra år, men enn så lenge ser det ikke sånn ut, sier Tycho Anker-Nilssen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NRK.

Årsaken til matmangelen er at fuglene ikke får tak i hovednæringen sin, som er sild. Matmangelen gjør at foreldrene forlater ungene i reiret, eller knuser eggene.

Les også: Værutsatte Smøla myldrer av fugler

Kolonien på Røst i Lofoten er en av verdens største, men har i flere år gått kraftig tilbake. På det meste var det halvannen million fuglepar på øya. Det var i 1979, og nå, snart 40 år etter, er det bare en femdel igjen, skriver NRK.

Røst har antakeligvis hatt den største tilbakegangen, men Anker-Nilssen forteller om tilbakegang langs hele norskekysten, fra Runde utenfor Ålesund og helt opp til Hjelmsøya utenfor Nordkapp, med bare et par lyspunkt.

Lunden står på nasjonal rødliste for truede arter.

Les også:

Öland er turister, historie og millioner av fugler

Fugler bygger reir med plast og tau