Makrellboom langs norskekysten

Den norske makrellbestanden har hatt en voldsom vekst. Her dras en makrell opp av Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB SCANPIX.
Den norske makrellbestanden har hatt en voldsom vekst. Her dras en makrell opp av Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix

På ti år har bestanden på norsk makrell doblet seg fra to til fire millioner tonn. – Utviklingen har vært utrolig, sier Havforskningsinstituttets ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når bestanden øker, vil også beiteområdet utvide seg. Forskere følger utviklingen nøye og forsøker å finne svar på hva utviklingen vil bety for andre arter, ifølge NRK.

–Makrellen har hatt en utrolig utvikling de siste ti årene. Bestanden er mer enn doblet fra om lag to millioner tonn til langt over fire millioner tonn. Beiteområdet er blitt tre-fire ganger så stort, sier bestandsansvarlig for makrell Leif Nøttestad i Havforskningsinstituttet til kanalen.

Nøttestad er for tiden på tokt sammen med et internasjonalt forskerteam ombord på fem skip fra Norge, Island, Grønland og Færøyene. Målet er å anslå størrelsen på bestandene, sånn at havforskerne kan gi råd om hvor mye det er bærekraftig å fiske.

Les også: Se den giganttorsken Rasmus fikk utenfor Sørøya

Det er stor konkurranse om føden i havet og når det er såpass mye makrell kan de true andre arter.

– For yngel er makrellen en fiende. For sild er makrellen en konkurrent, men makrellen er kjempebra for hval, torsk, sei og delfin, som spiser den. Makrellen er midt i næringskjeden og er veldig viktig for økosystemet, sier Nøttestad.

Leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag sier at det kan være ulemper ved å få en så stor vekst hos en spesifikk art, men han er glad for at makrellbestanden er blitt så stor som den er blitt.

– Det er en fisk som gir penger i kassen til våre fiskere og industrien på land. Vi håper og tror det skal være en stor bestand i framtiden også. Det har stor betydning for mange, sier han.

Les også:

Fisket ufattelige 449 kilo med brasme i løpet av 20 timer

Kjell satte ny Norgesrekord med denne kjempen fra Nord-Trøndelag

Personvernpolicy