Zooom.no:

Se det live: Snart letter havørnungen

Havørnungen Solo trener for harde livet – snart forlater han redet på Smøla.
Havørnungen Solo trener for harde livet – snart forlater han redet på Smøla. Foto: Zooom.no

Den over ti uker gamle havørnungen er i teorien flyvedyktig, men han har ikke forlatt redet ennå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor seerskare sitter nå og venter i spenning på at havørnungen Solo skal forlate redet på Smøla i Møre og Romsdal. Solo er over ti uker gammel og er blitt såpass stor at han er flyvedyktig. Foreløpig har det vært mye flaksing med vingene og høye svev, men hver gang har Solo landet trygt i reiret igjen. Nå forventer Zooom at havørnungen kan forlate redet når som helst.

– Hvis det er gunstig vind rett imot kan han prøve å flakse litt. Han vil ha motvind, akkurat som på et fly, sier havørnforsker og biolog Espen Lie Dahl.

Se om havørnungen har forlatt redet ennå på Zooom.no!

Hanner flyr tidligere

Havørnungen veier nå fem kilo og har allerede et vingespenn på to meter. De fleste havørnunger forlater redet etter ti til tolv uker, hannene tidligere enn hunnene da sistnevnte blir litt større før de flyr. Da Lie Dahl klatret opp i reiret på Smøla i begynnelsen av juni for å ta DNA-prøver av ungen, tok det ikke lang tid før han så hvilket kjønn Solo er.

– Her er jeg ikke i tvil: Dette er en hann, konstaterte forskeren.

Det forventes derfor at Solo kan fly når som helst, og når han først får luft under vingene kan den første turen bli ganske strabasiøs. Reiret ligger i et tre rett ved havet, og er ungen uheldig kan han plumpe i sjøen, men heldigvis går det som regel bra. Ender det galt første gangen vil ungen sette seg på bakken og hvile før han prøver på nytt.

Se også: Her besøker forskeren havørnreiret

Flyr nordover

Når han så får tak på vingeslagene vil han utforske større deler av foreldrenes territorium. Her vil han fortsatt få mat av foreldrene, havørnparet Baron Blå og Baronesse Barfot. Først vil han holde seg på bakken, men etter hvert vil han mestre flygningen bedre og først da vil han klare å besøke reiret igjen.

I begynnelsen er Solo avhengig av foreldrene for å få mat, men når det voksne havørnparet skal i gang med neste års hekkesesong, må Solo klare seg på egen hånd. Neste sommer er det stor sjanse for at han flyr nordover, slik Norsk institutt for naturforskning har dokumentert at de fleste unge Smøla-havørner gjør. Når sommeren er over kommer overvintrer han på Smøla, før han igjen vil flyr nordover når vinteren er over. Slik fortsetter «ungdomstida» til han når voksen alder etter fem-seks år.

Se også: Havørnungen kan få trøbbel med å finne hekkeplass

Personvernpolicy