Live på Zooom.no:

Tusenvis venter på havørnens takeoff

I ti uker har seerne fulgt livet til havørnungen Solo på kanalen Zooom.no. Nå forlater han redet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele våren har det vært stor interesse for havørnreiret på Smøla som seerne kan følge direkte minutt for minutt på ABC Nyheters søsterside Zooom.no. Havørnungen Solo er avkommet til ett av mange produktive og stabile havørnpar på Smøla i Møre og Romsdal, Baron Blå og Baronesse Barfot. På ti uker har Solo vokst fra et egg på størrelse med et hønseegg til å bli en flyvedyktig havørn på hele fem kilo.

Når flyr Solo? Følg spenningen direkte på Zooom.no her!

– Han er så stor!

VOKST ENORMT: Solo 10 dager gammel til venstre, og 10 uker gammel til høyre. Foto: Zooom.no
VOKST ENORMT: Solo 10 dager gammel til venstre, og 10 uker gammel til høyre. Foto: Zooom.no

En havørnunge er flyvedyktig etter cirka 10-12 uker i reiret, alt ettersom hvilket kjønn ungen har. Da forsker og havørnekspert Espen Lie Dahl klatret opp i havørnreiret i begynnelsen av juni fikk Zooom konstatert at årets havørnunge er hannkjønn. Dette betyr at havørnhannen Solo etter all sannsynlighet folater redet etter fylte ti uker.

– Men vi må huske på at dette er naturen og det er ingen fugler som fastsetter en bestemt dato for når de skal forlate redet, så her gjelder det å følge med. Havørnungen kan fly i dag, i morgen eller kanskje ikke før om en uke, påpeker redaktør for Zooom, Trygve Sørvaag.

De siste dagene har i snitt 1500 seere fulgt havørnreiret direkte og sett ungen trene på vingeslagene før den store dagen, og lørdag formiddag gjestet Sørvaag TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg syns han er så stor! Det er vanskelig å se for seg at dette er en unge på bare ti uker, utbrøt nyhetsanker i TV 2, Morten Sandøy, på direkten da han så bildene av Solo.

Se et utdrag av innslaget på TV 2 i videoen øverst i artikkelen.

Se også: Hit går ferden når han forlater redet

Voksen først om 5 år

Når havørnungen finner det for godt og forlater redet, så vil han fortsatt holde seg i foreldrenes territorium og sjansen er stor for at han kommer innom selve reiret og. Utover sommeren og høsten vil han følge med på foreldrene Baron Blå og Baronesse Barfot og tigge etter mat – og mat vil han få. Men når foreldrene er opptatt med ny hekkesesong neste vår, har de ikke lenger tid til å mate eldre unger og vil jage ham vekk dersom han blir for plagsom. Da må havørnungen ut på eventyr på egen hånd.

Det er først når han er fem-seks år gammel at Solo selv er klar for å slå seg til ro og finne egen make. Først da er han en fullvoksen havørn.

Se også: Ungørn forsøkte å lande i reiret – var IKKE velkommen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden