Ornitolog Uglebakken vurderer ørneangrep på rein for staten

SKAPER URO: Reindriftssamer er skeptisk til at medlem av Norsk Ornitologisk Forening, Ken Gøran Uglebakken i Statens naturoppsyn, saksbehandler ørneangrep på reinsdyr.
SKAPER URO: Reindriftssamer er skeptisk til at medlem av Norsk Ornitologisk Forening, Ken Gøran Uglebakken i Statens naturoppsyn, saksbehandler ørneangrep på reinsdyr. Foto: Colourbox/SNO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskyldninger hagler fra reindriftssamer som mener ørna dreper deres reinsdyr, mot Statens naturoppsyns mann Ken Gøran Uglebakken, som er med i Norsk Ornitologisk Forening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar ørn livet av reinsdyr eller ikke?

Ifølge reindriftssamer i Finnmark tar ørnene livet av mye rein.

Men Statens naturoppsyns mann, Ken Gøran Uglebakken, får mafiaanklager fra reindriftssamer som finner kadavre.

For samtidig som han skal vurdere situasjonen, er han medlem av Norsk Ornitologisk Forening og skal ifølge anklagene bagatellisere ørnenes rovherjinger.

Nå forsikrer Uglebakken i Altaposten at medlemskapet han har hatt siden guttedagene i foreningen, ikke påvirker hans arbeid.

– Jeg har ingen interesse av å «frikjenne» ørna i mitt dokumentasjonsarbeid i Statens naturoppsyn, sier Uglebakken til avisa.

Det var den samiske avisa Avvir som først reiste spørsmål om Uglebakkens habilitet i forhold til ørn.

Fra reindriftsutøvere hagler beskyldninger om inhabilitet og ornitologisk «mafia», gjengir Altaposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet i Finnmark reagerer i en pressemelding sterkt på «avsløringene om at sentral personell tilknyttet dokumentasjon av rovviltskade har sterke bånd til interesseorganisasjoner som Norsk ornitologisk forening. Det fremkommer av media at Miljødirektoratets rådgiver, Uglebakken, både er medlem av og hylles som en "helt" i foreningen som har som formål å verne ørn.»

Les også: Stortinget åpner for å felle kongeørn