Sp vil gjøre det enklere å skyte ulv som nærmer seg sau

<p>Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.</p>
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Senterpartiet vil gjøre det enklere å skyte ulv som nærmer seg sau og foreslår en stående fellingstillatelse i såkalte beiteprioriterte områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jaktlag som er godkjent av Statens naturoppsyn, bør ha stående tillatelse til å ta ut ulv raskt hvis den kommer til beiteområder, slik at færrest mulig dyr blir tatt, og færrest mulig lider unødig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Han sier at det vil være en stor fordel om jegerne ligger klare når ulven er på vei inn i beiteområdene. I dag må sauebønder søke om å få skyte ulv dersom den angriper sau i beiteområder. Slike søknader tar ikke lang tid, men Vedum sier ventetiden likevel fører til unødige skader.

– Vi er langt over det vedtatte bestandsmålet, så nå er det ingen grunn til å vente til det er tatt dyr. Når man får ulv på vei inn i beiteområder, vet man at det vil skape lidelse, sier Sp-lederen.

Arnodd Håpnes, biolog og fagleder i naturmangfold i Naturvernforbundet. reagerer kraftig på utspillet fra Senterpartiets leder.

– Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum framstår som noen av de mest ytterliggående kreftene i den norske ulvedebatten. Sp fronter en utryddingspolitikk av ulven i Norge, som både strider med Stortingsforlikene i 2011 og 2004, med naturmangfoldloven og med våre internasjonale forpliktelser, blant annet. Bernkonvensjonen og konvensjonen om biologisk mangfold (CBD), Håpnes.

Han sier det er trist at en politisk parti har programfestet å utrydde ulven og sier forlaget føyer seg inn i Senterpartiets mange ytterliggående utfall og arbeid mot naturvern og artsbevaring i norsk natur.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden