Villrein med skrantesyke påvist i Nordfjella

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er funnet skrantesykesmitte på en av villreinene i Nordfjella som i vinter ble merket med GPS-sender. Bukken skal nå skytes for å hindre spredning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Miljødirektoratets operative feltorgan, Statens naturoppsyn (SNO), som er bedt om å forberede uttak av villreinbukken. Bukken ble merket med GPS-sender i slutten av mars i år, og det regnes som enkelt å finne den.

– På grunn av føreforholdene i fjellet er det nå mest hensiktsmessig å benytte helikopter for effektiv lokalisering og utfrakting av dyret. Det er også aktuelt å bedøve dyret fra luften hvis det kan gjøres uten å forstyrre simler med kalv, som er svært sårbare på denne tiden, sier seksjonsleder Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn.

Saneres

Forrige uke ble det klart at villreinstammen i Nordfjella skal tas helt ut, før den etter fem år skal bygges opp igjen med friske dyr. Stammen skal i første omgang tas ut gjennom ordinær jakt, deretter skal et statlig jaktlag overta, før man til sist må vurdere en eventuell innsamling for å få tatt ut de siste dyrene.

Stammen skal være borte innen 1. mai 2018. Prislappen for uttaket og gjenoppbyggingen av stammen er beregnet til rundt 100 millioner kroner.

Før det siste smittetilfellet ble kjent, anslo fagetatene at mellom 5 og 40 villrein er smittet av den uhelbredelige hjernesykdommen skrantesyke – Chronic Wasting Disease (CWD). Dette er det sjette tilfellet av skrantesyke som er påvist hos hjortedyr i Norge.

– Funnet er ikke uventet og bekrefter etter vår mening behovet for å sanere villreinflokken i området for å hindre videre smittespredning, sier CWD-koordinator og forsker Jørn Våge ved Veterinærinstituttet.

Annen variant

Veterinærinstituttet testet over 10.000 prøver fra hjortedyr i fjor, og overvåkingsprogrammet for skrantesyke fortsetter i 2017 med planlagt prøvetaking i ulike hjortedyrbestander over hele landet.

– Det er betydelig usikkerhet om forekomst og utbredelse av skrantesyke i Norge, foruten de seks påvisningene på fire villrein og to elger i to ulike områder av landet. Det er sannsynlig at den type skrantesyke som ble påvist hos elg, er en annen variant enn den som er påvist på rein fra Nordfjella. Dette betyr at overvåking og kunnskapsbygging fortsatt blir svært viktig framover, understreker Våge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden