Meny

Færre antibiotikaresistente bakterier i norsk kylling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærinstituttet finner færre antibiotikaresistente bakterier av typen ESBL i norsk kylling.

Det sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet, Anne Margrete Urdahl, til Nationen.

–Vi driver og gjør ferdig våre analyser nå, men jeg kan si at våre funn til nå indikerer en nedgang, forteller hun under et seminar om matproduksjon og antibiotikabruk i Oslo denne uken.

Bakteriene kjent som ESBL er en type bakterier som utvikler enzymer som bryter ned noen typer svært viktige antibiotika. Denne resistensen kan i verste fall føre til at legemidler med antibiotika ikke lenger kan brukes for å bekjempe alvorlig sykdom hos dyr og mennesker.

En fullstendig rapport om funn av antibiotikaresistente bakterier hos norske produksjonsdyr og i norsk mat, vil bli lagt fram i september. Forskeren er imidlertid fornøyd med en del av tiltakene hun ser i næringen.

Nortura, Norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter, mener dette er gode nyheter.

–Vi har jobbet målrettet med å stille krav til egg som blir importert fra Sverige. Vi stiller krav til hele avlskjeden for kyllingen om at det ikke skal være ESBL-produserende bakterier, forteller Norturas kommunikasjonsdirektør Ellen Flo Skagen.

Næringa tok grep etter at en rapport fra 2014 slo fast at 32 prosent av alle kyllingfileter som ble solgt i butikken i 2012, var smittet med den antibiotikaresistente bakterien. Funnene av ESBL den gangen var knyttet den skotske avlsleverandørgiganten Aviagen.

Populært