Meny

– Har aldri hatt ulveangrep i dette omfanget

Døde sau etter et av angrepene den siste tiden. Foto fra pressemeldingen til Gran kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til tirsdag ble det funnet flere skadde og døde sauer på Gran østås i Oppland.

Det er ulv i området, og svært sannsynlig at ulven har vært på ferde igjen natt til tirsdag, heter det i en pressemelding fra kommunen.

– Situasjonen er svært alvorlig. Dette er en dyretragedie som vi jobber hardt for å løse, sier landbrukssjef Einar Teslo ved landbrukskontoret på Hadeland, i en pressemelding fra Gran kommune.

Gran kommune, Gran beitelag, Statens Naturoppsyn og Fylkesmannen er alle involvert for å løse situasjonen.

– Gran beitelag jobber med å hente inn og samlet [dyra], slik at Statens naturoppsyn (SNO) får undersøkt dem, sier Kjersti Andresen ved landbrukskontoret på Hadeland i pressemeldingen.

Tirsdag i forrige uke ble rundt 20 sauer funnet drept eller så hardt skadd at de måtte avlives i Hurdal i Akershus. Torsdag ble over 20 sauer drept av ulv i Gran. Natt til mandag kom fellingslagene over ytterligere skadde sauer, skriver NTB. Frem til mandag kveld var det funnet 69 sauer i området, drept i ulveangrep.

– Tallet vil stige med dagens funn. I tillegg finner vi fortsatt dyr etter de forrige angrepene, sier Andresen.

Fylkesmannen har utvidet fellingstillatelsen til fredag 9. juni. Kommunen har et fellingslag ute.De har i flere dager gjort forsøk på felling, foreløpig uten å lykkes.

– Felling av slike rovdyr er veldig krevende. Det er som å finne nåla i høystakken. Det er tett skog og ulven er sky.

– Helt sikkert ulv

– Vi er sikre på at det er ulv som har forårsaket skadene de siste par ukene, sier rovviltmedarbeider i SNO Oppland, Ole Knut Steinset, til ABC Nyheter.

Arkivfoto fra Askim 18. mai. Jan Kåre Lier fra Statens Naturoppsyn på stedet det 20 sauer ble funnet døde eller hardt skadd i indre Østfold. Foto: Hans Runar Kojedal / Spydeberg kommmune / NTB scanpix

– Det ser foreløpig ut som det er ett dyr i disse angrepene, men det er slikt som er vanskelig å si sikkert, sier Steinset.

Statens Naturoppsyns rolle er å dokumentere om det har vært ulv på ferde, og siden følge opp med å undersøke skadde og drepte sauer.

– Samtidig er vi på utkikk etter ulveavføring, med tanke på DNA-analyser for å finne ut hvor ulven stammer fra, sier Steinset.

– Dette er utenfor ulvesonen, så da går Fylkesmannen raskt ut med fellingstillatelse. Denne oppgaven går til kommunale fellingslag, sier rovviltmedarbeideren til ABC Nyheter.

– Hvordan opplever lokalbefolkningen situasjonen?

– Det er vanskelig for meg å svare på, det varierer nok veldig. For beitebrukerne i området er dette en stor belastning.

Les også: 20 sau trolig tatt av ulv i Askim: – Et makabert syn

– Aldri tilsvarende omfang

Arkivfoto, Trysil 18. mai: Tre ulvevalper i slettåsreviret fotografert av Statens Naturoppsyn. Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix

– Vi har hatt ulveangrep på denne tiden av året tidligere, men aldri i dette omfanget. Vi er inne i den tiden av året hvor de unge hannulvene drar ut av reviret sitt, og de kan bevege seg over lange avstander på jakt etter nytt revir, men ingenting tyder på at den har kommet for å bli, sier landbrukssjef Einar Teslo ifølge VG.

Gran har omkring 40 sauebønder, med cirka 6500 sau. Alle er ikke sluppet på sommerbeite, og bøndene avventer situasjonen.

– Det dreier seg trolig om et streifdyr, sannsynligvis en fjorårsvalp fra svensk revir. Vi vet ikke sikkert om det er bare en ulv eller flere, sier rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Jon Petter Bergsrud, til Oppland Arbeiderblad.

Det er ventet at SNO kan bekrefte endelig tall på drepte sau i løpet av tirsdag kveld, ifølge pressemeldingen fra Gran kommune.

Les også:

Mellom 105 og 112 ulv påvist i Norge

Tolv ulvevalper født i Hedemark

Populært