Meny

Flere gaupefamilier i Norge

Gaupe på Langedrag. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vinter ble det påvist omtrent 55,5 familiegrupper av gaupe i Norge, 3,5 flere enn det som ble påvist i fjor, viser nye tall fra Rovdata.

Økningen til tross, er det fortsatt betydelig færre gauper i Norge enn det Stortinget ønsker seg.

– Dette tilsvarer en bestand på cirka 330 voksne dyr før kvotejakta i 2017 og før det fødes nye ungekull i år. Dette er en oppgang på 6 prosent på antall voksne gauper siden i fjor. Bestanden er likevel under det nasjonale bestandsmålet på gaupe for femte året på rad, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Det nasjonale bestandsmålet er på 65 årlige gaupefamilier. Flest er det i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, der det er registrert 18,5 familiegrupper, godt over det regionale bestandsmålet. Sammen med Hedmark er det der bestanden har økt mest siden i fjor.

Nedgangen er størst i Troms og Finnmark, der det har blitt tre gaupefamilier færre. En familiegruppe består av ei hunngaupe i følge med en eller flere årsunger.

Rovdata spår samtidig at bestanden vil fortsette å nærme seg bestandsmålet i tiden framover. Før jakta i 2018 anslår de at bestanden vil ha økt til 58 familiegrupper.

Populært