Meny

Zooom.no:

Følg ekspertens møte med havørnungen direkte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan følge spenningen direkte når havørneksperten klatrer opp i reiret på Smøla for å undersøke årets havørnunge torsdag 1. juni.

Torsdag 1. juni fra klokken 18.30 kan DU følge spenningen direkte på Zooom.no når havørnekspert Espen Lie Dahl klatrer opp i reiret for å undersøke ungen til havørnparet Baron Blå og Baronesse Barfot. For tredje året på rad er havørnparet hovedpersoner i direktesendingen fra deres eget reir på øya Smøla utenfor Kristiansund, og i år har paret klart å få én unge, til tross for at de la to egg.

Les også:  Eksperten: – Det andre egget er nok ubefruktet

Nøye forklart underveis

Her er Espen Lie Dahl oppe hos havørnungene Jeppe og Nille i 2015, i det samme reiret. Foto: Zooom.no / Streambird Pro AS

Lie Dahl skal måle havørnungen opp og ned, både stjert, nebb, føtter og vingespenn. Til sammen gir alle målene oss svaret på om ungen er hunnkjønn eller hannkjønn. I tillegg napper eksperten et par fjær av ungen som han tar med seg og undersøker nærmere ved en senere anledning.

– Eksperten vil få mikrofon og han vil forklare hva han gjør underveis , forsikrer lokal prosjektleder på Smøla, Svein Junge, til Zooom, og legger til at Zoooms eksperter også vil følge kommentarfeltet tett og svare på eventuelle spørsmål.

Se også:  Se som havørnungen vokste på bare én uke

Men i år er det ikke bare ungen som skal undersøkes. Kun ett av to egg klekket i april og det gjenværende er mest sannsynlig ubefruktet. Om egget fortsatt ligger i reirgropa, noe det sannsynligvis gjør, vil Lie Dahl løfte det opp og vise det frem til alle som ser på direktesendingen. 

Deretter vil han ta egget med seg ned igjen og sende det inn til miljøgiftanalyse. Denne analysen vil gi svar på om havørnparet påvirkes av miljøgifter, som for eksempel fluor og bromerte flammehemmere som det finnes en del av i blant annet klærne vi bruker.

Se også:  Vindmøller og miljøgifter blant farene som truer havørn

(Artikkelen fortsetter under)

Havørnungen Solo er snart seks uker gammel og fjærdrakten utvikles stadig. Foto: Zooom.no

Risikerer å jage vekk ørnene

Havørnungen er allerede halvveis i utviklingen som må til før han/hun forlater redet og mange lurer veldig på hvorfor eksperten ikke klatrer opp tidligere.

– Forstyrrer man reiret for tidlig kan de voksne havørnene bli skremt og forlate ungen, og det vil vi ikke forårsake. Derfor venter vi til ungen er større og har utviklet mer ordentlig fjærdrakt slik at den klarer seg mer alene, uten foreldrene, forklarer ekspert Lie Dahl. 

Sist eksperten besøkte reiret til Baron Blå og Baronesse Barfot var i juni 2015 da han målte og tok prøver av ungene Jeppe og Nille. Tilstanden til den ene av fjorårets unger, Stille, gjorde at Lie Dahl ikke ønsket å forstyrre havørnene i juni 2016, men i år ligger alt til rette for et vellykket besøk.

For å skåne havørnungen mest mulig vil eksperten jobbe så raskt han kan og forlate reiret med en gang han er ferdig. 

Følg sendingen direkte på Zooom.no fra klokken 18.30 torsdag 1. juni! 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus