Zooom.no:Havørneksperten: – Egget er nok ubefruktet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én uke etter at den første ungen klekket ut i havørnreiret på Smøla, ligger ett egg fortsatt igjen i reiret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Havørna legger egg med 3-5 dagers mellomrom, og de klekkes vanligvis med like mange dagers mellomrom. Nå har det gått en uke, så det blir nok bare én unge i reiret i år.

Det forteller havørnekspert Espen Lie Dahl når Zooom.no møter ham på Smøla. Akkurat som seerne har Lie Dahl fulgt spenningen havørnreiret de siste dagene, men han er usikker på om sprekken som ble observert i egget tidligere i uka faktisk var der.

– Det er vanskelig å si, men jeg tror det kan ha vært et strå eller noe annet som har ligget inntil egget slik at det har sett ut som en sprekk. Jeg tror egget er ubefruktet, sier han.

Ekte morskjærlighet: Gjør alt hun kan for å beskytte unge og egg

Graves ned i gropa

Om egget er ubefruktet eller ei får vi vite i juni når eksperten etter planen klatrer opp i reiret for å ta DNA-prøver av havørnungen. For der hegrene kaster egg ut av reiret når de blir mislykket, graver havørnene de ned i reiret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jo sett at Baron Blå har fortsatt å komme inn med reirmateriale etter at den første unge klekket, og det vil han fortsette med. Dette legger de på det ubefruktede egget slik at det gradvis blir gravd ned i reirgropa, forklarer Lie Dahl, og legger til:

– Når jeg klatrer opp i reirene på Smøla for å ta prøver av ungene graver jeg alltid litt i reirgropa.

Se også: Hva skal havørnungen hete?

Av de 50 havørnparene på Smøla, er det bare 20-25 som hekker per år. Hvert hekkende par legger ett til tre egg, og til sammen i alle reirene finner Espen Lie Dahl ett til to ubefruktede egg hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så det er relativt vanlig at noen egg blir ubefruktet, sier han.

Følg havørnreiret direkte på Zooom.no her!

Undersøkes for miljøgifter

Men hva gjør du med de eggene?

– De sender jeg til miljøgiftanalyse. Havørna er på toppen av det marine økosystemet, så om man skal sjekke om det er miljøgifter i naturen vår lønner det seg å starte på toppen av kjeden, forklarer havørneksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år samles det inn et visst antall ubefruktede rovfuglegg som analyseres for miljøgifter. De fleste artene av rovfugl i Norge er stabile eller økende, takket være delvis redusert miljøgiftbelastning, ifølge en rapport fra NINA. For blant annet vandrefalk har restriksjoner og forbud mot bruken av noen giftige kjemikalier vært avgjørende for at arten har tatt seg opp igjen.

– Man bruker jo da den muligheten man får når ubefruktede egg dukker opp i reirene, som vi kanskje har ett av i år.

Se også: Her får havørnungen mat for første gang