26 jerv felt i år

Behovet for ekstrauttak av jerv vurderes først og fremst ut fra skadepotensialet på sau og tamrein. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / arkiv
Behovet for ekstrauttak av jerv vurderes først og fremst ut fra skadepotensialet på sau og tamrein. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / arkiv Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet har så langt i år gitt ekstraordinær tillatelse til å felle jerv 26 ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest tirsdag ble to hannjerver avlivet i Nord-Trøndelag, ifølge Miljødirektoratet.

Jervbestanden i Norge reguleres normalt under lisensfellingsperioden på høsten og vinteren, men hvert år åpner Miljødirektoratet for ekstraordinær felling av jerv for å beskytte sau og tamrein.

– Det er fremdeles områder der lisensfellingen ikke er tilstrekkelig målrettet, og der det var mye skader på sau og tamrein i 2016, sier direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro i en pressemelding.

Områder der disse beitedyrene var særlig utsatt for jerveangrep i 2016 blir prioritert ved ekstraordinær felling. Lisensfellingsperioden varer fra 10. september til 15. februar. Sist periode ble 69 jerver avlivet. Den samlede kvoten på jerv som kunne felles var på 113.

På 60-tallet var jerven i praksis utryddet i Sør-Norge, men bestanden har vokst etter at den ble fredet i hele landet i 1982. Jerven har fortsatt status som sterkt truet, og i fjor ble det beregnet at det er 340 voksne dyr i Norge. Antall jervekull i Norge har vært over det nasjonale bestandsmålet siden 2003.