– En masseutryddelse av arter er i gang

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte avskogede områder i regnskogen på Sumatra i Indonesia i 2015. Ødeleggelse av regnskog er en trussel mot svært mange forskjellige arter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) besøkte avskogede områder i regnskogen på Sumatra i Indonesia i 2015. Ødeleggelse av regnskog er en trussel mot svært mange forskjellige arter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang, mener Bob Watson, som leder det internasjonale naturpanelet IPBES.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Watson og andre eksperter fra IPBES har denne uken vært samlet til møte i Oslo. Her har de jobbet med innholdet i flere rapporter som det FN-støttede organet er i ferd med å utarbeide.

Hovedtemaene er biologisk mangfold, forringelse av landområder og tilstanden til jordas økosystemer. Watson understreker at situasjonen er alvorlig.

– Tapet av arter skjer mellom hundre og tusen ganger raskere enn det som ville vært naturlig, sier han til NTB.

Klimaendringer og overfiske

Dyre- og plantearter trues både av forurensing og menneskeskapte klimaendringer. Skog hogges for å gjøre plass til mer jordbruk, og mange fiskebestander er rammet av overfiske.

I tillegg er mange arter truet av nye arter som mennesker har brakt inn i deres leveområder.

Bob Watson, leder det internasjonale naturpanelet IPBES. Foto: Donald Stampfli / AP
Bob Watson, leder det internasjonale naturpanelet IPBES. Foto: Donald Stampfli / AP

Både miljøvernere og forskere har advart om at en ny masseutryddelse av arter er igangsatt. Tidligere i jordas historie kjenner man til fem slike utryddelser, som ble utløst av naturlige årsaker. Den mest kjente tok knekken på dinosaurene for 66 millioner år siden.

Hvorvidt det er riktig å kalle dagens situasjon en ny, menneskeskapt masseutryddelse, er det delte meninger. Men Watson støtter denne begrepsbruken.

– Jeg synes ikke det er noen overdrivelse. Masseutryddelsen er allerede i gang, og den er forårsaket av mennesker.

Innsikt: Seks argumenter du trenger for å stå støtt i en klimdebatt

Gorillaen kritisk truet

Blant dyrene som er erklært utryddet de sist årene, er en type afrikansk neshorn, en variant av den nordamerikanske pumaen og den japanske elveoteren.

Gorillaen, en av menneskets nærmeste slektninger i dyreriket, er kritisk truet. Foto: Michael Probst / AP
Gorillaen, en av menneskets nærmeste slektninger i dyreriket, er kritisk truet. Foto: Michael Probst / AP

En gnager som levde på en øy utenfor kysten av Australia, er erklært utdødd som følge av havnivåstigning og global oppvarming. Gorillaen, en av menneskets nærmeste slektninger i dyreriket, er kritisk truet. Det samme er flere tusen andre dyr og planter.

Et langt høyere antall mindre arter anslås å forsvinne hvert år uten at de noen gang er blitt oppdaget og dokumentert av forskere. Mange av dem hadde trolig viktige funksjoner i økosystemene de tilhørte.

Reportasje: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

– Kan true matproduksjonen

Formålet med IPBES er å sammenfatte og vurdere forskning og annen kunnskap om økosystemer og biologisk mangfold.

FNs klimapanel (IPCC) var en viktig inspirasjonskilde da IPBES ble opprettet i 2012, og Watson er selv tidligere leder for IPCC.

Forskere advarte nylig om at geparden risikerer å bli utryddet og at arten er mer sårbar enn tidligere antatt. Foto: Anja Kristin Kleiven / NTB scanpix
Forskere advarte nylig om at geparden risikerer å bli utryddet og at arten er mer sårbar enn tidligere antatt. Foto: Anja Kristin Kleiven / NTB scanpix

I likhet med klimapanelet skal IPBES' rapporter gjøre det lettere for politikere å ta gode beslutninger. Watson mener det er viktig å få fram hvordan miljøødeleggelse og utryddelse av arter også rammer mennesker.

– Dette kan true både matproduksjon og tilgang til vann, sier han.

Delrapportene som IPBES-forskerne har jobbet med i Oslo, skal danne grunnlag for panelets første hovedrapport i 2019. Om lag tusen forskere fra hele verden deltar i arbeidet.

– Vi forteller ikke regjeringer hva de bør gjøre, men presenterer alternativer som de kan velge å iverksette, sier Watson.

Les også:

WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet

Norske storferaser er på randen av utryddelse

Geirfuglen - historiens største ulykkesfugl

Personvernpolicy