Mattilsynet vurderer å utrydde reinstamme

Reinsdyr, her fra Honningsvåg på Magerøya i Finnmark. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
Reinsdyr, her fra Honningsvåg på Magerøya i Finnmark. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I kampen mot den alvorlige dyresykdommen skrantesyke vurderer Mattilsynet blant annet å utrydde en infisert villreinstamme i Nordfjella i Sogn og Fjordane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av en pressemelding fra Mattilsynet der de beskriver omfattende tiltak for å få bukt med sykdommen som først ble påvist i Norge i mars 2016.

Totalt har det blitt registrert tre tilfeller av sykdommen hos reinsdyr i Nordfjella, på ytterligere to tilsynelatende friske villrein etter tilfellet i 2016 og to tilfeller hos døde elg i Selbu etter 10.000 hjerneprøver av hjortedyr.

Mattilsynet ser alvorlig på dette og vurderer alvorlige tiltak etter råd fra landene i Nord-Amerika, der de har kjempet mot sykdommen i flere år.

– Vi er opptatt av å sikre sunne villreinbestander i Norge. Hvis vi ikke klarer å beskytte resten av Norges tamrein, villrein og annet hjortevilt, så kan konsekvensene bli store, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet.

Myndighetene har allerede forbudt transport av hjortedyr mellom fylker og ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant alternativene til å utrydde eller redusere villreinstammen, vurderes fysiske avsperringer for å hindre kontakt mellom ulike flokker av dyr.

I samråd med Miljødirektoratet, NINA og Veterinærinstituttet skal de også vurdere hvorvidt de skal sette inn friske dyr i området etter en «tomperiode».

Skrantesyke smitter ikke til mennesker, men kjøtt fra skrantesyke hjortedyr kan ikke spises, ifølge Mattilsynet