– Våre handlevaner skader truede arter

<p>Er du egentlig klar over hvilke følger dine kaffevaner kan ha for truede dyrearter? Foto: Ilya Postnikov/Istock.com</p>
Er du egentlig klar over hvilke følger dine kaffevaner kan ha for truede dyrearter? Foto: Ilya Postnikov/Istock.com

Forskere mener de kan identifisere og måle den skjulte trusselen som importerte konsumvarer utgjør mot dyrelivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med en fersk studie som ble publisert i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution tidligere denne uken, har en gruppe forskere lagt frem et såkalt «trusselkart» som viser hvordan eksport til USA, Kina, Japan og Europa virker inn truede arter.

De trekker blant annet frem at for å skaffe bønner til kaffe eller tofu, ryddes det unna store skogsarealer i Sumatra, Indonesia og Brasil. Tap av leveområde presser dusinvis av dyr og planter mot utryddelse.
Den globale forsyningskjeden av industrivarer som innbefatter alt fra iPhone til Ikea-møbler, er ikke det spor bedre.

Midlene brukes ikke der det brenner som mest

Forskerne har fokusert på nesten 7.000 arter til lands og vanns som av Den internasjonale naturvernorganisasjonen (IUCN) er klassifisert som truet. Nå kan de spore tapet av det biologiske mangfoldet til hundrevis av varer og deres fjerntliggende markeder.
I tidligere studier er det blitt konkluderte at tretti prosent av truslene mot arter verden over kommer som følge av internasjonal handel. Den nye studien avslører hvilke lands forbrukere som er de dårligste i klassen.
Foreløpig brukes 90 prosent av de mer enn 6 milliarder dollar som samles inn årlig, brukes innenfor landegrensene i samme land som pengene er samlet inn.
– Men det er sjelden at det er disse landene der dyrelivet er mest utsatt, sier professor Keiichiro Kanemoto ved Shinshu University i Matsumoto, Japan til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: – Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

(Saken fortsetter under)

Malayabjørnen er en av de mest sjeldne bjørnene, men man vet svært lite om hvor store populasjoner som finnes. Foto: David Lochlin/Flickr
Malayabjørnen er en av de mest sjeldne bjørnene, men man vet svært lite om hvor store populasjoner som finnes. Foto: David Lochlin/Flickr

Mister leveområde til felling av tømmer

Kanemoto forklarer at studien inneholder verktøy for å beregne hvor stor andel av trusselen mot dyrearter i et land skyldes konsum av varer i et annet.
– For eksempel kan rundt to prosent av den totale trussel mot atelopus elegans-padden i Brasil tilskrives direkte til innsamling av varer som så eksporteres til USA, forteller forskeren til AFP før han fortsetter:
– Tømmer som eksporteres fra Malaysia til EU og Kina på samme måte frarøvet den asiatiske elefanten, storskrikørn og malayabjørn for deres naturlige habitater. Og når det ryddes unna skog i Brasil for å tilrettelegge for produksjon av storfekjøtt, så går det på bekostning av edderkoppaper og mange andre arter.

Les også: WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet

Ny masseutryddelse

Handelsrelaterte trusler mot dyr kan være indirekte og forekomme på uventede steder.
For eksempel kan en stor og økende etterspørsel etter olivenolje fra Spania og Portugal bidra til å skyve den truede iberiske gaupa inn i glemmeboken på grunn av byggingen av demninger som skal kontrollere vanningen av plantene.
Ifølge forskerne er Jorden gått inn i det som beskrives som «masseutryddelsens tid», der dyr og planter forsvinner opptil 1.000 ganger raskere enn hva tilfellet var for bare noen hundre år siden.
Det har bare vært seks liknende utryddelser de siste 500 millioner år, enkelte har ryddet kloden for opp mot 95 prosent av alle livsformer.

Les også: Artene vi har mistet fra norsk natur

(Saken fortsetter under)

Et neshorn i Zimbabwe har fått fjernet hornet for å unngå at det blir drept av krypskyttere. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Et neshorn i Zimbabwe har fått fjernet hornet for å unngå at det blir drept av krypskyttere. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ulovlig dyrehandel for enorme verdier

De ferske beregningene omfatter ikke ulovlig handel med dyr, slik som elfenben eller neshornhorn, samt salg av sjeldne fugler og reptiler som kjæledyr.
På papiret er mange truede dyr og planter beskyttet i henhold til FN-konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill flora og fauna (CITES). Men eksporten av disse artene, enten levende eller i form av kroppsdeler, er fremdeles ikke stanset og omsetter for mer enn 159 milliarder dollar i året.
Forskerne har heller ikke tatt med i beregningen den enorme oppblomstringen av stadig større byer, lokal jakt etter mat eller klimaendringer.

Oversatt og tilrettelagt sav Roger Grosvold/ABC Nyheter

Les også:

Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Indias mest folkerike by hjemsøkes av «levende spøkelser»

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy