Norsk-svensk ulvemerking stopper opp

Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år er ingen ulver i Sverige blitt radiomerket, etter at bevilgningene tok slutt. Bare én ulv i Norge og Sverige har slik merking nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Radiomerking av ulv har lenge vært en del av norsk og svensk rovdyrpolitikk, forskning og forvaltning, men nå har det stoppet helt opp i nabolandet vårt, skriver Nationen.

– Manglende bevilgninger fra svenske myndigheter er årsaken til at vi i 2016 ikke har merket en eneste ulv i Sverige. Dermed er ingen av ulvene på svensk side i øyeblikket radiomerket, sier leder av forskningsprogrammet Skandulv i Sverige, Håkan Sand. Han sier det ikke er midler til merking neste år.

Petter Wabakken, som leder Skandulv i Norge, sier det er store utfordringer med merking også her.

– Mens økonomien stopper ulvemerkinga i Sverige, er det på norsk side manglende lokale tillatelser til helikopterlanding samt snøforhold som skaper utfordringer, sier Wabakken. I 2016 er det bare merket én ulv i Norge.

– Dette er faktisk den eneste ulven i Skandinavia som nå har påmontert radiosender. Med kun én ulv som er merket, mister vi muligheten til å få oppdatert kunnskap om ulvene i Norge og Sverige, sier Wabakken.