Meny

Forskere avliver myte om elg og fullmåne

Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer detaljert registrering gjør at forskere nå kan avkrefte en omdiskutert myte rundt sammenhengen mellom elgpåkjørsler og fullmåne.

NRK skriver at noen tror fullmånen gjør dyrene mer rastløse og oppspilte og at dette fører til flere elgpåkjørsler. Men det har til nå ikke vært mulig å bekrefte eller avkrefte.

Det har lenge vært mangel på kunnskap på området fordi det ikke har vært et ordentlig system på plass som loggfører viltpåkjørsler for hver dag, kun årlig.

Men etter oppstarten av hjorteviltregisteret.no har Seniorforsker Erling Johan Solberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og hans kollega Christer M. Rolandsen utarbeidet en ny analyse.

– Det vi kan si ut fra tallene, er at det ikke er noe mønster i elgpåkjørsler og månefaser, sier Solberg. Basert på 21.997 elgpåkjørsler på norske veier mellom perioden 2000 til 2015, er det altså ingenting som tyder på at myten holder vann.

– Omtrent like mange elg er registrert påkjørt på dager med fullmåne, som på dager med nymåne. Resultatet er også det samme når månen er halv i ny og ne, sier forskeren. 

Les også: 

Pass deg for fullmånen!

Astronauter hørte rare lyder bak månen

Nasa skal lete etter liv på Jupiter-måne

Supermåne i midten av november

I morgen kan himmelfenomenet supermåne igjen ses på nattehimmelen

Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorden og månen med 50.000 kilometer. Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorden og månen.

Ifølge magasinet National Geographic må vi helt tilbake til 1948 for å oppleve at en fullmåne var så nær vår egen klode.

En supermåne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne. Om været tillater det, vil den store månen være synlig over hele Norge.

Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.

Les også:

Toppkandidat for utenomjordisk liv

Forskere kan ha funnet geysirer på Jupiter-måne

Russland planlegger månebase innen 20 år

Populært