Spesialist vil ha strengere krav til hundeeiere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten om hundehold raser igjen etter at en stor hund drepte en liten i Oslo. – Hunder er rovdyr, og dette må hundeeierne forstå, sier atferdsspesialist Anna Bjurgård Compton.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyreatferdsspesialisten etterlyser strengere krav og høyere kompetanse både hos hundeinstruktører, atferdskonsulenter, oppdrettere og den som eier hund.

Det vil gi færre hundeangrep, sier hun.

– Vi må huske på at hunden er et rovdyr, og de som har hund, må lære seg å forstå sin beste venn, sier hun.

Hunden som drepte en annen liten hund på Sofienberg i Oslo nylig, ble avlivet.

Les også: Vil ikke avvikle pelsdyrnæringen

Knurring

– Når folk sier at hunden deres knurrer, så sier jeg: bra! Det betyr bare at den sier ifra at det er noe den ikke liker. Men det er viktig å ikke la hundene få det som de vil når de knurrer, da vil de utnytte det. Finn ut hvorfor de knurrer, og løs det problemet.

Bjurgård Compton forklarer at ingen hunder er like, og ingen hunder reagerer likt.

– Det er forskjell både på individer og raser. Noen hunder liker fysisk kontakt, mens andre vil ha så lite som mulig. Når to slike hunder møtes, ender det i konflikt, og det må eieren være klar over, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NOAS: – Skandaløst om dette stemmer

Viser finger'n

Også små hunder må oppføre seg skikkelig.

– Det er lett å tenke at det ikke er så farlig hvordan en liten hund oppfører seg, fordi det er enkelt å håndtere den, og man kan jo bare løfte den opp. Det man da glemmer, er at en uoppdragen liten hund i realiteten går rundt og viser finger'n og banner til de andre hundene, og dette er urettferdig både mot de små og store hundene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flertall vil forby pelsoppdrett

Ikke rettsvern i praksis

Dyrs rettsvern er ikke godt nok, mener Bjurgård Compton. I norsk lov har dyr egenverdi, og de har rett til å få uttrykke seg. Men i praksis har hunden ingen rettigheter og er skyldig til det motsatte er bevist.

– At en hund biter i en gitt situasjon sier ikke noe om at den hunden er farlig. Alle hunder kan bite i enkelte situasjoner, forklarer dyreatferdsspesialisten.

Når en hund av en eller annen grunn har bitt, er det flere alternativer enn avlivning. Den kan idømmes tvunget kursing sammen med eieren og må kanskje gå med munnkurv i offentlighet, da får den beholde livet, og sikkerheten er ivaretatt, sier Bjurgård Compton.