Et ekte skotsk sjøuhyre

Forskere har endelig kunnet hente et fossilt sjøuhyre som ble funnet på en strand i Skottland i 1966 frem i lyset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sjøuhyret» var nesten fire meter lang, hadde hundrevis av skarpe tenner, svømmeføtter og en finne, og var nok et fryktinngytende rovdyr i sin tid, for 170 millioner år siden.

– Selv om enkelte tror det finnes sjømonstre i skotske innsjøer den dag i dag er det helt sikkert at vi hadde dem for over hundre millioner år siden, sier doktor Stephen Brusatte ved Universitetet i Edinburg til National Geographic. Han har vært med på å lede studien av fossilet, som endelig kunne bringes for dagen med ny teknologi.

Det såkalte «Storr Lochs-monsteret» ble oppdaget på en strand på skotske Isle of Skye for 50 år siden. Likevel ble det liggende på museumslager i flere tiår, fordi det var kapslet inn i en særlig hard bergart. Nå har teknologiske nyvinning og et partnerskap med kraftselskapet SSE tillatt de skotske paleontologene å hente fossilet frem. Resultatene av deres arbeid ble avduket for offentligheten 5. september.

Se også: Digert dinosaurspor vekker oppsikt i Bolivia

Ny kunnskap

Fossilet kan bidra til å belyse epoken Mellomjura, mener Brusatte:

– Dette fossilet er av internasjonal betydning fordi det er et av de få gode skjelettene vi har av et av disse sjøreptilene fra Mellomjura. Denne perioden er svært interessant i evolusjonen. Alle slags nye dinosaurgrupper og sjøreptiler var i sin spede begynnelse, og begynte å spre seg jorda rundt. De første Tyrannosaurene, og selv de første fuglene, var blant disse, sier forskeren til Reuters.

«Det skotske monsteret», er et nærmest intakt skjelett av en ichthyosaur, en utdødd marint reptil som levde samtidig med flere kjente dinosaurarter. Endringer i havets økologi førte til at dyret døde ut omkring samme tid som en asteroide utslettet dinosaurene.

– Det er over 100 bein her, så vi har store deler av skjelettet. Nå skal vi ta fatt på oppgaven med å studere det og forstå hva det er. Det er god sannsynlighet for at det er en helt ny art, fordi vi vet så lite om denne tidsperioden, sier Brusatte til Reuters.

Se også: Skal undersøke krateret bak dinosaur-utryddelsen

50 år gammelt funn

Storr Lochs-funnet er det mest komplette marine reptilet som er funnet i Skottland fra dinosaurenes tid. Paleontologene vil studere fossilet nærmere før det blir utstilt for publikum i Skottland.

Funnet ble opprinnelig gjort sommeren 1966 av amatørfossiljegeren Norrie Gillies, skriver National Geographic. Han så ryggraden til dyret stikke opp av en stein ved stranden, og varslet det lokale museet. Men skjelettet kunne ikke hentes ut av steinen før fem år etter Gillies død. Fossilet var fanget i en bergart som hadde hardnet ytterligere da lava strømmet over området under epoken Paleocen (for 65-56 millioner år siden). Gillies arbeidet for det lokale kraftselskapet SSE, som har vært med på å finansiere arbeidet med å hente fossilet ut.

Les også: Norsk selskap fant «Nessie»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden