Ulv drepte dyrepasser (30), brudd på arbeidsmiljøloven

En ulv i ulveinnhegningen i Kolmården dyrepark der en dyrepasser ble angrepet av ulver og mistet livet. Det vites ikke om ulven på bildet var innblandet i angrepet.
En ulv i ulveinnhegningen i Kolmården dyrepark der en dyrepasser ble angrepet av ulver og mistet livet. Det vites ikke om ulven på bildet var innblandet i angrepet. Foto: Henrik Witt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For tre år siden ble en 30 år gammel kvinne drept av ulver i svenske Kolmården dyrepark. Fredag starter rettssaken mot parkens sjef for brudd på arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tragedien skjedde 17. juni 2012 da kvinnen, som hadde stelt dyrene siden de var valper, oppholdt seg alene inne i ulvenes innhegning.

Hun hadde ikke med seg nødvendig kommunikasjonsutstyr og det fantes heller ikke nok rømningsveier, mener svenske påtalemyndigheter.

De mener at Kolmården dyrepark skal idømmes en foretaksstraff på fire millioner svenske kroner, men har også tiltalt parkens sjef, Mats Höggren, for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsfallet.

Manglende sikkerhet

Kolmården dyrepark ligger utenfor Norrköping. Sommeren 2012 ble den verdenskjent etter at en dyrepasser ble angrepet av ulver og mistet livet. Foto: Henrik Witt / NTB scanpix
Kolmården dyrepark ligger utenfor Norrköping. Sommeren 2012 ble den verdenskjent etter at en dyrepasser ble angrepet av ulver og mistet livet. Foto: Henrik Witt / NTB scanpix

Man mener hendelsen er «grov» ettersom nødvendige sikkerhetstiltak ikke var iverksatt, og mener sjefen hadde ansvaret for dette.

Da tiltalen ble kjent i januar kom det frem at den 30 år gamle kvinnen hadde gått alene inn til ulvene i nitiden om morgenen. Og selv om hennes nærmeste sjef forgjeves prøvde å få kontakt kort tid etter, ble forholdene først undersøkt etter at en kollega også prøvde å ringe på hennes private telefon klokken 10.25.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrepasser drept av tiger i Spania

Ulvene tok radioene

– Man har hatt problemer i denne innhengningen. Ulvene har tatt radioene man kommuniserte med fra de ansatte, ble det da opplyst.

Først klokken 11.17 ble politiet alarmert. De var der fem minutter senere, men da var kvinnen allerede død.

Den zoologiske hagen ligger utenfor byen Norrköping, litt sør for hovedstaden Stockholm.

Også i 2013 fant det sted en uheldig hendelse i dyreparken. Da kastet plutselig en gorilla en stein i hodet på en kvinne som besøkte parken.

Kvinnen sto sammen med barnet sitt og en venn og kikket på apene da steinen plutselig kom flygende og traff henne så hardt i pannen at hun begynte å blø.

Tidligere i år var det også en dødsulykke i Dyreparken i Kristiansand. Da døde en 22 år gammel slovakisk sesongarbeider etter en eksplosjon i en gassgrill.

Les også: Politiet ferdig med å etterforske dødsulykken i Dyreparken