Fem ulver kan felles utenfor ulvesonen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen da han i mars presenterte den nye stortingsmeldingen om ulv.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen da han i mars presenterte den nye stortingsmeldingen om ulv. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil fem ulver kan felles utenfor ulvesonen i Hedmark og Akershus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er klart etter at Klima- og miljødepartementet tirsdag besluttet å opprettholde Rovviltnemdas vedtak i saken.

De regionale rovviltnemndene har vedtatt at 47 ulver skal felles i år og neste år. I juni ble en lisensfellingskvote på til sammen 13 ulver utenfor ulvesonen vedtatt av rovviltnemndene i Akershus, Oslo og Østfold. Fellingsperioden for fem av disse ble satt til perioden 1. oktober i år til 31. mars neste år.

De resterende åtte ulvene er tilknyttet en familiegruppe i det såkalte Osdalsreviret, en flokk som i hovedsak lever utenfor ulvesonen. Fellingsperioden for denne flokken er kortere, og starter 1. januar og pågår fram til 31. mars. Begrunnelsen er at valpene i flokken vil ha vanskelig for selv å skaffe mat hvis foreldredyrene tas ut før 1. januar.

Departementet opplyser at de vil behandle klagen på fellingsvedtaket om disse ulvene på et senere tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å se det totale uttaket av ulveflokker i sammenheng. Derfor vil jeg treffe avgjørelse om en eventuell lisensfelling i Osdalsreviret når jeg også skal behandle klager på rovviltnemndenes vedtak om felling av de øvrige ulverevirene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Totalt er det fattet vedtak om lisensfelling av 37 ulver i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark. 24 av dem er innenfor ulvesonen. Vedtaket har vakt stor oppsikt både i Norge og internasjonalt, og det er varslet flere klager til departementet.