Ny forskning: Vikingene tok med katter
Katter har alltid vært populære. Ny forskning viser at de til og med var med på vikingskipene.
Allerede tusenvis av år før katten fikk en dominerende plass i vår tids internettkultur var de svært populære dyr, viser ny forskning.
I verdens første storskala DNA-undersøkelse på oldtidskatter viser franske forskere at katter kom til Eurasia og Afrika sammen med bønder og sjøfolk, blant dem vikinger, skriver videnskap.dk.
Forskerne har undersøkt DNA fra 209 katter fra mer enn 30 arkeologiske utgravinger i Europa, Midtøsten og Afrika. De fant blant annet katterester i en vikinggrav nord i Tyskland.
Les også: Politiker vil ha båndtvang for ukastrerte katter
Vikingene kan ha tatt med seg katter på reiser for å holde rotter unna, mener forsker Eva-Maria Geigl, som presenterte studien, skriver Nature.
Samtidig understreker forskerne at det fortsatt er mye man ikke vet om oldtidens katter.
– Det er så mange interessante observasjoner i denne undersøkelsen. Jeg visste ikke engang at det fantes vikingkatter, sier forsker Pontus Skoglund ved Harvard Medical School i Boston USA, som var til stede da forskningsresultatene ble fremlagt på en konferanse i Oxford.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFlere kjente viking-katter
Vikingkatter er imidlertid ikke nytt for danske Jes Martens, førsteamanuensis ved Kulturhistorisk Museum i Oslo. I norrøn mytologi er katten en tilbakevendende figur, forteller han.
Han nevner blant annet Frøyas katter, som blir omtalt både i Snorres Edda og andre steder.
– Kjærlighetsgudinnen Frøya hadde to katter som trakk vognen hennes. Og da Tor besøkte Utgard og forsøkte å løfte Utgard-Lokes katt, viste det seg å være Midgardsormen som selv ikke Tor greide å løfte, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Frittgående katter kan skape nabobråk
– Man kan tenke seg at når vikingene hadde så mange morsomme historier om katter, da må de også ha kjent godt til dem, legger Martens til.
To kattebølger
Prøvene fra den nye forskningen er datert til eldre steinalder, det vil si 8.900 f.Kr. til 3.900 f.Kr. Det var før landbruket, da mennesker fortsatt levde som jegere og samlere.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge forskerne har kattepopulasjonen vokst fram i to bølger. Den første bølgen spredte seg med det første landbrukssamfunnet til det østlige Middelhavet. Det er kattefunn i en om lag 9.500 år menneskegrav på Kypros som ledet til dette funnet. Graven kan tyde på at tilknytningen mellom mennesker og katter går minst så langt tilbake i tid som begynnelsen av landbruket, ifølge forskningen.
Les også: Japansk firma tilbyr kattelukt på sprayflaske
Den andre bølgen vokste fram noen tusen år senere. Da var det katter som stammer fra Egypt som spredte seg i Eurasia og Afrika.
En type DNA som er vanlig i egyptiske kattemumier fra det fjerde århundre f.Kr til det fjerde århundre e.Kr, ble funnet i blant annet katter i Bulgaria, Tyrkia og Afrika sør for Sahara på omtrent samme tid. (©NTB)