Advarer mot å gi hunder bein

Dette går nok greit, men virkelige kjøttbein skal man være mer forsiktig med å gi hunden, advarer veterinærer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Dette går nok greit, men virkelige kjøttbein skal man være mer forsiktig med å gi hunden, advarer veterinærer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Britiske veterinærorganisasjoner gikk i helgen ut med en påminnelse til hundeeiere om at det kan være risikabelt å gi hunder bein å tygge på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den veldedige veterinærorganisasjonen PDSA kom med advarselen etter at deres tilsluttede veterinærer har meldt om flere dusin hunder som har fatt skader på fordøyelsessystemet av beinsplinter eller større biter bein.

PDSA, People’s Dispensary for Sick Animals, er en veldedig forening som ble grunnlagt i Storbritannia i 1917 for å gi pleie til dyr tilhørende fattige mennesker.

Mange britiske hundeeiere tenker at dyra har godt av å få tygge på rå eller kokte bein, men en av PDSAs veterinærer, Rebecca Ashman, sier til The Telegraph at «Vi anbefaler ikke bein som belønning for hunden. Dessverre ser våre veterinærer og pleiere regelmessig hunder med skader på fordøyelsessystemet og forstoppelse som følge av splinter eller større beinfragmenter som har blitt svelget og siden satt seg fast.»

– Vanligvis er det nødvendig å operere for å fjerne slike blokkeringer. I noen tilfeller har skadene medført at hunden dør. Det kan også oppstå problemer om hunden svelger store stykker rå dyrehud de har fått til å tygge på.

Flere selskap som produserer dyrefôr i Storbritannia markedsfører rå bein som et supplement til hundens diett. Men butikkjeden Tesco sluttet å markedsføre naturlige bein som hundemat etter en rekke dødsfall blant dyrene.

– Veldig glade i bein

Klinikksjef ved Universitetsdyresykehuset ved NMBU, Åshild Roaldset. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Klinikksjef ved Universitetsdyresykehuset ved NMBU, Åshild Roaldset. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Klinikksjef ved Universitetsdyresykehuset på NMBU-veterinærhøgskolen, Åshild Roaldset, bekrefter at dette er en kjent problemstilling hundeiere minnes om også her til lands.

– Mange er oppmerksomme på at man ikke skal gi bein til hunder, likevel ser vi regelmessig beinbiter som fremmedlegeme vi opererer ut fra tarmen. En del hunder er jo også veldig flinke til å finne rusk og rask i søpla og andre steder. Enkelte eiere gir fremdeles hunden bein av uvitenhet, det er jo noe dyra liker veldig godt, og som er spennende å gnage på, sier hun til ABC Nyheter.

Hvis hundene får veldig kraftige bein, for eksempel margbein fra storfe eller elg er det mindre risiko for at de biter av en splint, men skader kan fortsatt forekomme. Harde bein kan gi skade på tennene, forklarer Roaldset.

– Samtidig gjelder det å forsikre seg om at tyggeleker i gummi, plast eller tau er tilpasset hundens størrelse eller kjeve, slik at de ikke klarer å tygge det i stykker så lett, sier klinikksjefen.

– Den vanligste skaden vi ser i denne forbindelsen er nok at beinrester setter seg fast i tarmen, slik at de må opereres ut. De svelger store biter av beinet, for eksempel kjernen i en kotelett. Mange hunder er glupske med slik mat. Beinbiter kan også sette seg fast i spiserøret og gi alvorlige skader.

Les også: Hunder forstår menneskers ord og tonefall

– Dyra kan dø

Også Den britiske veterinærorganisasjonen advarer i The Telegraphs artikkel.

– Kokte bein er farlig for både katter og hunder, og veterinæren må jevnlig ta imot dyr som har spist slikt. I mange tilfeller må dyra gjennom operasjoner for å fjerne beinfragmenter, splinter og forstoppelse. Det kan også medføre at dyra dør, sier.

Informasjonssjef i Den norske veterinærforeningen Steinar Tessem sier at foreningen hittil ikke har hatt noen prinsipputtalelse der det har blitt advart mot å gi bein til hunder. «Saken er nå oversendt til en av våre særforeninger, Smådyrpraktiserende veterinærers forening, som vil vurdere spørsmålet», skriver Tessem i en e-post etter ABC Nyheters henvendelse.

Les også: Dette har du lov til om du ser en hund innelåst i en varm bil