Meny

SV: – Dette er masseslakt av en kritisk truet dyreart

Flere dyre- og miljøorganisasjoner reagerer sterkt på vedtaket om en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver i Norge. Flere frykter for bestanden av utrydningstruede Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV krever at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) opphever vedtaket om en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver i Norge. Flere dyre- og miljøorganisasjoner reagerer sterkt på vedtaket.

Vedtaket som ble fattet fredag innebærer lisensfelling av 37 ulver i Oslo, Akershus, Østfold og Hedemark. Av de 37 ulvene med fellingstillatelse, er 24 innenfor ulvesonen. I Vest-Norge og Oppland er det lisensfellingskvote på tre ulver hver, mens det i Midt-Norge og Sør-Norge er lisensfellingskvote på til sammen fire ulver.

SVs Sunniva Eidsvoll (t.v.), her sammen med ektemann Heikki Holmås, reagerer kraftig på vedtaket om om en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

SV, MDG og Venstre mot rest

– Dette er en utrydningsordre på norsk ulv, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), som sitter i rovviltnemnda for Oslo, Akershus og Østfold for SV. Innstillingen ble vedtatt med seks mot tre stemmer. Stemmene imot kom fra SV og MDG.

– Vedtaket vil gjøre ulvebestanden mer sårbar og øker risikoen for innavl. Vi vil oppfordre regjeringen til å stanse hele eller deler av jakten, sier Rasmus Hansson, som er biolog og stortingsrepresentant for MDG.

Bakgrunn: 47 ulver kan felles

Leder for Stortingets miljøkomité, Ola Elvestuen (V), understreker at ulven ble fredet i Norge i 1973 og at den fortsatt står på rødlisten over utrydningstruede arter.

– Vi bryter også våre internasjonale forpliktelser når det gjelder hold av store rovdyr. Vi nærmer oss faretruende grensen for ulv som vi må ha for å ivareta forpliktelsene vi har etter Bern-konvensjonen.

Les også: Nye hyl om ulv på Stortinget

– Dette er en regelrett masseslakt. Noe lignende har vi ikke sett på nesten hundre år, den gangen gjeldende politikk var at alle store rovdyr skulle utryddes, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– En skam

Flere dyrevernsorganisasjoner har reagert på vedtaket. Blant dem er WWF, som kaller det en skremmende politikk.

– Dette er en regelrett masseslakt. Noe lignende har vi ikke sett på nesten hundre år, den gangen gjeldende politikk var at alle store rovdyr skulle utryddes, sier organisasjonens generalsekretær Nina Jensen.

Ifølge deres tall var det sist vinter 65 til 68 ulver i Norge, i tillegg var det 25 ulver som holdt til på begge sider av grensen mot Sverige.

– Å utradere 70 prosent av en så utsatt art er hårreisende. Det er også i konflikt med det brede folkeflertallet som ønsker levende, intakt natur og levedyktige rovdyrbestander, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Den internasjonale miljøorganisasjonen Greenpeace henger seg også på kritikken og kaller vedtaket en skam for Norge.

– Å mene at vi ikke greier å forvalte en ulvebestand på mer enn 21 dyr er uverdig for en naturnasjon som Norge, sier kommunikasjonssjef Aud Hegli Nordø.

Les også: Rovviltnemnda i Hedmark venter lisensjakt på ulv

Bøndene er delt

– Dagens vedtak er en naturlig oppfølging av Stortingets rovdyrforlik. Situasjonen for mange sauebønder har vært svært tøff, det er derfor betryggende å se at rovviltnemndene nå følger opp nasjonale vedtak, sier Einar Frogner, styremedlem i Bondelaget.

Interesseorganisasjonen mener at mange bønder kvier seg for å sende sau ut på beite i frykt for rovdyr. Ifølge Frogner ble 30 prosent av sauene i beiteområdet Rendalen tatt av rovdyr i sommer.

Imidlertid er ikke alle bønder enige i at vedtaket som ble stemt frem er bærekraftig.

– Jeg er redd for at dette kan true artens overlevelse på sikt, sier Berit Grindflek, som selv er sauebonde og Hedemark Bondelag til NRK.

Les også: Høyre- og Frp-støtte til å fjerne ulv fra beiteområder

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært