Meny

Russiske forskere «fanget» av isbjørner

Isbjørner skaper trøbbel for et russisk forskerteam i Sibir. Illustrasjonsfoto: Tore Meek (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem russiske forskere på en avsidesliggende øy i Sibir har i flere dager vært beleiret av et titall isbjørner. Dyrene kommer seg ikke bort fra øya, og forskerne må vente til isen legger seg.

Dramaet pågår på øya Trojnoj i Karahavet i Sibir. Vanligvis bruker det å være om lag fem isbjørner på den 27 mil lange øya sommerstid. Men i år er det cirka ti voksne bjørner samt flere unger. Og i de siste dagene har bjørnene slått seg ned rundt værstasjonen der forskerne er.

Les også: Svalbard-turister vil se isbjørn og breer før det er for seint

Bjørnene har blitt stadig mer nærgående aggressive de siste dagene og ha blant annet tatt livet av en av forskningsstasjonens hunder, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

– En hunnbjørn har sovet utenfor et av vinduene siden lørdag. Det er farlig å gå ut og vi har gått tom for ting som kan skremme bort bjørnene, sier en av forskerne, Vadim Plotnikov.

Les også: Isbjørn fôret med sprengstoff i Sibir

Onsdag fikk forskerne imidlertid litt hjelp utenfra da et helikopter fikk levert forsyninger, blant annet flere varselbluss. Helikopteret forsøkte også å skremme bort bjørnene, men de kom raskt tilbake.

Bjørnene kommer seg ikke bort fra øya før isen legger seg, vanligvis i slutten av oktober eller begynnelsen av november.

Les også: Flyktningene møtte sprell levende isbjørn

Populært