Meny

IUCN: – Pandaen ikke lenger sterkt truet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verden kan glede seg over at kjempepandaene ikke lenger er kategorisert som sterkt utrydningstruet, er situasjonen derimot kritisk for bestanden av gorillaer, mener Verdens naturvernunion (IUCN).

Tiår med intenst arbeid i Kina for å redde bestanden av kjempepandaer har båret frukter, heter det i en rapport som IUCN la fram søndag. Rapporten nedjusterer kjempepandaens status fra sterkt truet til sårbar. Dette er den laveste kategorien som IUCN benytter på utrydningstruede dyrearter.

– Konklusjonen fra en rekke landsomfattende nasjonale kartlegginger i Kina viser at nedgangen i bestanden har stanset og at den nå har begynt å øke, skriver IUCN.

Kinesiske myndigheter mener imidlertid at situasjonen for det høyt elskede dyret slett ikke er mindre alvorlig enn den var før.

Les også: Tvillingfødsel for panda i canadisk zoo

Men selv om det er gode nyheter for pandaene, er det dårlige for de store gorillaene som lever i regnskogen i Kongo. Disse dyrene står nå høyt på naturvernunionens rødliste og er i svært stor fare for å bli utryddet.

Det er anslagsvis kun 5.000 individer igjen av arten Østgorilla (gorilla beringei).

– Å se østgorillaene, en av våre nærmeste slektninger, stå i fare for å bli utryddet, er svært opprørende, sier Inger Andersen, generaldirektør i IUCN.

Les også: Viser gorilla mobilbilder - utrolig reaksjon

Krig, krypskyting og leveområder som stadig krymper, er de viktigste årsakene til at dyrene er truet. Bestanden har minsket med 70 prosent de siste 20 årene.

Ifølge IUCN er nå fire store primater rødlistet og i stor fare for å bli utryddet. I tillegg til Østgorilla, er det også Vestgorilla, Borneo-orangutang og Sumatra-orangutang.

Les også: Ryper blir rødlistet

Populært