Meny

Skjøt jaktkompis i ryggen, fikk betinget fengsel

På 80 meters hold og med kikkertsikte skjøt en 65 åring kameraten i ryggen på elgjakt. Nå er jegeren fradømt retten til jakt, 60 dagers betinget fengsel og må betale erstatning. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under elgjakta skjøt en 65 år gammel mann en jaktkamerat i ryggen på 80 meters hold. Nå er den erfarne jegeren fradømt retten til jakt i fem år.

Om få uker starter det som for mange er årets høydepunkt: Elgjakta.

Det skal være mer enn 60.000 elgjegere i Norge, men en erfaren jeger fra Midt-Norge må de neste fem årene bli hjemme: Han er dømt for grov uaktsomhet etter at en jaktkompis ble skutt i ryggen.

Det var under fjorårets elgjakt at jaktlaget var på tur langs trøndelagskysten, da skuddet som skadet ribben og lunger, falt.

Den skadde mannen har i tiden etter hatt smerter og slitt med både flashbacks og mareritt.

Les også:   Forbundet ber jegere slutte å legge ut blodige dyrebilder

Skjøt for å drepe

Retten slår i en dom fast at 65-åringen trodde han så en elg og derfor skjøt for å drepe. «Det er følgelig ikke snakk om noe vådeskudd», heter det i dommen.

I skjerpende retning legger en til at mannen hadde om lag 50 års erfaring som jeger, og at han ikke handlet forsvarlig da han avfyrte skuddet.

«Siktede brukte kikkertsikte og avstanden til fornærmede var forholdsvis kort - ca. 80 meter. Området hvor siktede og fornærmede befant seg fremstår som åpent med god avstand mellom trærne», heter det i dommen fra 24. august.

Les også:   Stor motstand mot trostejakt

I formildende retning legger en vekt på hans uforbeholdne tilståelse, og at saken gikk som en tilståelsesdom.

Men «retten finner at siktede, ved sin utviste adferd holdt opp mot hans erfaring, har vist seg uskikket til å drive jakt og fangst».

– Akseptert risiko

65-åringens forsvarer mente jaktkameraten hadde akseptert risikoen for å bli skutt ved at han deltok på jakt, men det ble avvist av retten at en slik risiko ikke er «typisk ved å bedrive jakt».

I tillegg til jaktforbud i fem år og inndragning av rifla, må den nå 66 år gamle mannen betale 100.000 kroner i oppreisning, en bot på 10.000 kroner og en erstatning på 16.290 kroner til den skadde.

Populært