Dette insektet endret farge med den industrielle revolusjonen

Fra hvit til svart og tilbake igjen. Se video om bjørkelurvemålerens evolusjonære reise i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørkelurvemåleren gikk fra å være hvit med mønster til å bli svart. – Dette er et komplett eksempel på evolusjon gjennom naturlig seleksjon, sier evolusjonsbiolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den industrielle revolusjonen kom til Storbritannia mot slutten av 1700-tallet kom også forurensing til landet. I områdene rundt de mest industrialiserte områdene ble hvite bjørkestammer etterhvert farget svarte av sot.

Det fikk konsekvenser for et insekt som overlever ved å kamuflere seg på de hvite bjørkestammene - bjørkelurvemåleren. Opprinnelig hvit med et bjørkelignende mønster, og veldig synlig mot bjørketrær farget svarte av forurensing.

Reddet av naturlig seleksjon

Det er naturlig å tenke seg at insektet ville slite med å overleve når det ble så godt synlig for rovdyr. Isteden kom naturlig seleksjon og evolusjon den britiske bjørkelurvemåleren til unnsetning.

En mutasjon gjorde at en stor andel av bjørkelangemålerne endret farge til svart i løpet av en generasjon.

– Den typen mutasjon vi oppdaget er kalt et overførbart element, noen ganger referert til som et hoppende gen. Det er når en stor bit DNA kopierer seg selv fra et sted i genomet, og limer seg inn et annet sted. Det skaper en endring i genet DNA-biten har blitt limt inn i, sier evolusjonsbiolog Ilik Saccheri til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik skal forskerne få deg til å spise insekter

Daterte endringen til 1819

Mutasjonen og endringen av genomet gjør at insektet endrer farge.

Saccheri har sammen med andre forskere studert mutasjonen som fant sted hos de britiske bjørkelurvemålerne under den industrielle revolusjon. Ved hjelp av DNA-sekvenser har forskerne datert den første mutasjonen til 1819.

Sannsynligvis har mutasjonen eksistert i lav frekvens i flere hundre år for at den evolusjonære endringen kunne skje fra en generasjon til en annen.

– Dette er et komplett eksempel på evolusjon gjennom naturlig seleksjon, sier Saccheri.

Les også: Vil at nordmenn skal spise insekter