Døende havørnunge vekker sterke reaksjoner

Da den største havørnungen i reiret på Smøla begynte å ribbe sin vesle, syke lillebror eller lillesøster, var det mange som ikke orket å se mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den minste ungen i havørnreiret på Smøla, som Zooom.no sender direkte fra døgnet rundt, har vært syk lenge. Den har sakket stadig mer akterut i forhold til den største ungen, og havørnekspert Espen Lie Dahl ga den vesle kroppen dårlige odds for å overleve.

Mandag ettermiddag var det et skikkelig ufyselig vær på Smøla, og den minste ungen, som mangler den beskyttende fjærdrakta som den største ungen har utviklet, fikk åpenbart problemer. Den bikket etter hvert over på siden, og sjokkerte seere kunne se at den største ungen plutselig begynte å ribbe lillebroren eller lillesøstera. Det ble for mye for mange seere, som har fulgt den vesle havørnungen siden den tittet over reirkanten for første gang i slutten av april.

Les også: Zooom-reporter skjelt ut og kalt «hjerteløs drittsekk»

Sterke reaksjoner

Det var mange som hadde behov for å dele tanker og følelser i kommentarfeltet, da det ble åpenbart for selv de mest optimistiske av oss at det nærmet seg slutten for den vesle havørnungen på verst tenkelige vis. Her er noen eksempler sakset fra kommentarfeltet:

Linn Andersen: «Naturen er brutal bla bla bla, det er dessverre ikke mye til hjelp nå når lille Stille blir spist levende. Blir dårlig av å tenke på hvilken skjebne denne ørneungen har».

Gunn Hole: «Nei, dette vert for sterk kost. Naturen er brutal. Fy søren!»

Gjertrud Lavik: «Tårene triller mens jeg prøver hardt å tenke på de gode dagene Stille tross alt har hatt i sitt korte og slitsomme liv. Jeg vet at det vi er vitne til er naturens gang, men følelsene seierer over rasjonaliteten akkurat nå. Tar en pause og kommer tilbake for å glede meg over Storm sin videre utvikling når Stilles siste kamp er over».

Les også: Her kan du se all dramatikken vi har vært vitne til på Zooom.no så langt

– Vitner til noe unikt

– Da vi startet prosjektet for over et år siden, var forutsetningen at vi skulle observere et havørnreir på Smøla, men aldri gripe inn. Det vi nå er vitne til er det svært få som har sett før, selv om vi vet at det er ganske vanlig blant rovfugl at den største ungen tar livet av mindre søsken. Det skjer ikke så ofte blant havørn, men er mer regelen enn unntaket blant kongeørn. På Smøla er det ett kongeørnpar som hekker. Der var det to unger tidligere i år, men nå er den ene borte. At Storm ribber Stille først er også helt vanlig blant rovfugl. Det ser vi jo hver gang Baron Blå eller Baronesse Barfot kommer inn med en levende fugl. De ribber den først, og så tar de livet av den. Det kan være ubehagelig å få naturen så tett innpå seg, men det det gir oss også innsyn og kunnskap om havørn, skriver prosjektleder Svein Junge i kommentarfeltet.

Utviklingsredaktør i ABC Startsiden, Trygve Sørvaag, skrev dette som forklaring til Zoooms mange følgere som ikke skjønner norsk (oversatt fra engelsk):

– Vi har full forståelse for at bildene kan virke opprørende på enkelte. Vi er tross alt vitne til at den minste havørnungen dør. Vi vil likevel ikke gripe inn. Vi sender dette direkte for å lære mer om hvor vakker og brutal vår ville, norske natur egentlig er, og vi gjør det i samråd med biologisk ekspertise. Det er også viktig å understreke at lignenede dyretragedier skjer i mange reir landet over, uten at vi er klar over det.

Dramaet i havørnreiret kan du følge direkte her!

Personvernpolicy