Åpen for alle - alltid

– Pattedyr for første gang bekreftet utryddet av klimaendringer

Gnagerarten melomys rubicola, som levde på en liten øy i nærheten av Great Barrier Reef, verdens største korallrev , har ikke vært observert siden 2009, og forskere mener derfor at den med høy sannsynlighet er utryddet grunnet menneskeskapte klimaendringer.. Foto: Ian Bell (EHP, State of Queensland / Wikipedia)
Gnagerarten melomys rubicola, som levde på en liten øy i nærheten av Great Barrier Reef, verdens største korallrev , har ikke vært observert siden 2009, og forskere mener derfor at den med høy sannsynlighet er utryddet grunnet menneskeskapte klimaendringer.. Foto: Ian Bell (EHP, State of Queensland / Wikipedia)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En australsk gnager er det første pattedyret som er bekreftet utryddet på grunn av menneskeskapt global oppvarming, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arten melomys rubicola levde på en liten øy i nærheten av Great Barrier Reef, verdens største korallrev.

Men forrige gang gnageren ble observert, var i 2009. Forskere mener den med høy sannsynlighet er utryddet, og at menneskeskapte klimaendringer trolig er årsaken.

– Dette er et unikt tilfelle, konstaterer Luke Leung, en av forskerne som har deltatt i arbeidet med en ny studie om skjebnen til den forsvunne gnageren, som lignet på mus.

Les også: Store deler av Great Barrier Reef har mistet farge

Vegetasjonen ødelagt

Kraftigere stormer og høyere havnivå ser ut til å ha ødelagt øyas vegetasjon, som det vesle dyret var avhengig av. Hovedårsaken til at havnivået har steget, antas å være menneskeskapt global oppvarming.

Også Great Barrier Reef, som ligger utenfor nordøstkysten av Australia, er hardt rammet av klimaendringene. Store deler av korallene i revet er i ferd med å dø av høye havtemperaturer som trolig skyldes en kombinasjon av menneskeskapt global oppvarming og det naturlige værfenomenet El Niño.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Uhyre sjeldne reveunger fanget på film

Mange kan bli truet

Forskere frykter at en stor andel av artene på jorda kan bli utrydningstruet på grunn av klimaendringene. Å få fullstendig oversikt over omfanget av problemet er vanskelig, siden mange typer små dyr og planter ikke er registrert og beskrevet av forskere.

Inntil nå skal det ikke ha blitt påvist noen tilfeller hvor pattedyr allerede har forsvunnet som følge av klimaendringene og deres konsekvenser.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare