Meny

Risiko for at flere dyr kan være smittet av CWD

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærinstituttet frykter at flere dyr kan den dødelige sykdommen CWD.

Tidligere denne uken varslet instituttet Mattilsynet om at de har påvist sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD) på en elgku i Selbu i Sør-Trøndelag. Det er første gang at sykdommen påvises hos elg i Europa.

– Det er vanskelig å si hvordan den har dukket opp. Vi har drevet en viss overvåking og undersøkt både elg og hjort. Siden det kan ta to år før sykdommen utvikles, har den vært her en stund. Jeg antar at det er en risiko for at vi har flere dyr med sykdommen, men hvor stort isberget er, kan vi ikke si, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til Adresseavisen.

Bakgrunn:   Prionsykdom påvist hos norsk elg

Instituttet påviste sykdommen for første gang i Europa på en rein i Sogn og Fjordane etter påske. Det nye tilfellet på elg i Selbu er det andre påviste tilfellet av denne sykdommen på et europeisk hjortedyr og det første som er gjort på elg.

Siden reinen ble avlivet i april har Mattilsynet og Veterinærinstituttet mottatt en del prøver på rein. Jarp ønsker også å få undersøkt flere elger fra Selbu.

Veterinærinstituttet ber folk som observerer syke hjortedyr, om å ta kontakt med tanke på prøvetaking for laboratorieundersøkelse.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus