Antall arter på jorda kan være 1.000.000.000.000

Prøve med Listeriabakterie på et bilde tatt på Rikshospitalet i 2007. Bakteriene utgjør en svært stor del av det samlede antallet arter på jorda. Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Prøve med Listeriabakterie på et bilde tatt på Rikshospitalet i 2007. Bakteriene utgjør en svært stor del av det samlede antallet arter på jorda. Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På jorda kan det være så mange som tusen milliarder arter, ifølge forskere. De aller, aller fleste av dem er mikroorganismer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å få oversikt over hvor mange mikroorganismer som lever på planeten, er en formidabel oppgave. Inntil nå har forskerne knapt våget å gjøre anslag over det totale antallet.

Man har beregnet at antall arter med cellekjerner – såkalte eukaryoter – er omtrent 8,7 millioner. Du som leser dette, er en eukaryot, i likhet med alle andre levende vesener som er synlige med det blotte øye.

Imidlertid har nå forskere ved University of Indiana i USA forsøkt å anslå antallet organismer uten cellekjerne. I denne gruppen finnes blant annet alle verdens bakterier.

Les også: Har fått 100 arter i Norge – to år på rad

Mikrobiologene Kenneth Locey og Jay Lennon har tatt utgangspunkt i begrensede områder på kloden hvor man faktisk har forsøkt å få oversikt over det totale antallet levende organismer. 5,6 millioner arter blitt oppdaget i disse undersøkelsene.

Basert på denne informasjonen har Locey og Lennon regnet seg fram til at det samlede antallet arter på jorda kan være omtrent 100.000.000.000. Et stort flertall av disse er mikroorganismer, og svært mange lever i havet.

Les også: Seks nye arter oppdaget på Svalbard