Sekretærfuglen kan hamle opp med giftige slanger

Den unike fuglen kan sparke med en kraft fem ganger sin egen kroppsvekt, ifølge ny britisk forskning. Hvis en voksen mann kunne sparke like hardt ville det tilsvart cirka 450 kilo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De er helt unike. De er ikke i familie med noen andre dyre- og fuglearter, så dette er en annerledes-fugl, sier Campbell Murn, som jobber med konservering av fugler i England, til Reuters.

Murn snakker om den karakteristiske sekretærfuglen, som lever i Afrika sør for Sahara. Sekretærfuglen er kjent for sine harde spark, og for å leve av dyr som giftige slanger.

– De spiser masse virveldyr og små pattedyr. Hvis dyret er lite nok til å bli jaktet ned, sparket, drept og svelget, så står det på menyen, sier Murn til Reuters.

Les også: Nyklekket fugl kan gi nytt liv til sjelden art

Sparker med 20 kilos styrke

Britiske forskere ville undersøke akkurat hvor hardt en sekretærfugl kan sparke. De fikk med seg fuglen Madelen på laget. Forskerne gjemte plater som måler kraft under litt gress, og lurte Madelen til å sparke på en gummislange.

Den kraftigste styrken som ble målt tilsvarer en kraft i sparket på 20 kilo, fem ganger så mye som kroppsvekten til fuglen. Om en voksen mann hadde kunne sparke lite hardt, hadde kraften i sparket tilsvart nesten 450 kilo.

Les også: Mandarinand har blitt med i norsk stokkand-flokk

Utrydningstruet praktfugl

Murn mener forskningen kan gi mennesker viktig biologisk kunnskap, samt kunnskap om hvordan vi kan utvikle bedre proteser for å erstatte tape lemmer.

Han håper også ny kunnskap om sekretærfuglen kan bidra til å holde den utrydningstruede fuglen i live.

Les også: Slik lærer du deg fem av vårfuglene

Personvernpolicy