Norsvin advarer mot villsvin i Norge:

– For Guds skyld, hold villsvina ute av Norge!

SMITTERISIKO: Ville villsvin som kommer inn i Norge, kan bringe med seg smittsomme sykdommer til norsk grisebestand, advarer Norsvin.
SMITTERISIKO: Ville villsvin som kommer inn i Norge, kan bringe med seg smittsomme sykdommer til norsk grisebestand, advarer Norsvin. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Villsvin kan spre dødelig, uhelbredelig sykdom til norske tamgriser, advarer Norsvin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmen gikk hos det norske svineavlsselskapet Norsvin , da de mandag leste i ABC Nyheter at Østfold fylke er i ferd med å etablere en plan for å forvalte en norsk villsvinstamme.

– Vår store redsel er at villsvin skal bringe med seg dødelig afrikansk svinepest, som det ikke finnes vaksine mot, og andre smittsomme sykdommer som den norske tamsvinbestanden er fri for, sier overveterinær Peer Ola Hofmo i Norsvin til ABC Nyheter.

Afrikansk svinepest er ufarlig for mennesker, men altså svært så skummel for griser.

– Det finnes også andre sykdommer som går på både villsvin og tamgris, smittsom grisehoste som vi har brukt mange millioner på å utrydde, kan komme tilbake. Den spres gjennom lufta, forteller Hofmo.

– Det er ikke så rosenrødt at villsvin er en ressurs for noen jegere og noen skogeiere. At Østfold fylke lager en forvaltningsplan, blir rart for meg. Det skulle hett utryddelsesplan, sier overveterinæren, som har følgende appell:

– For Guds skyld, hold villsvina ute av Norge!

Bakgrunn: Villsvin har i det stille etablert seg i Norge

Økologiske griser mest utsatt

Men hvordan i all verden skal smitte hos villsvin i skogen, påvirke norske tamgriser som befinner seg godt isolert i sine driftsbygninger?

– Ja, risikoen er lav. Men får du etablert en villsvinstamme med sykdommer på Østlandet, blir det liggende kadavre i skogen. Så kan smitten spres via fugler og insekter, sier Hofmo.

Han påpeker at økologisk gris og andre griser, som delvis går ute, er mest utsatt.

Men det finnes også andre smitteveier, går det fram av en uttalelse Norsvin nå har sendt til Østfold fylke, der en norsk villsvinstamme ser ut til å ha etablert seg.

Det er ved en rekke tilfeller påvist svinekjøtt infisert med afrikansk svinepestvirus i kjøtt fra butikker både i Russland, Hviterussland og Ukraina, heter det der.

Les også: Villsvinjakt i Malmö sentrum

Den store redselen: Matrester

Den største trusselen for videre spredning av afrikansk svinepest er ifølge Norsvin gjennom infisert kjøtt som havner hos en mottakelig gris – enten villsvin eller tamsvin.

Viruset holder seg i fersk kjøtt i opptil 110 dager, i frossent svinekjøtt i over tre år, og i tørket kjøtt i årevis.

– Vår store redsel er matrester. Det er jo en del østeuropeere som jobber her, mange østeuropeiske lastebiler kjører i Norge. Hvis de har med seg kjøtt, kan det bli en smittekilde, sier Hofmo.

Afrikansk svinepest har spredd seg raskt i Europa. De baltiske statene er særlig utsatt.

– I Estland har afrikansk svinepest blitt et kjempeproblem ikke bare hos villsvin, men nå også hos tamsvin, forteller Peer Ola Hofmo.

– Skrinlegg jaktturen!

Organiserte jaktturer på villsvin til Sverige, Polen, Baltikum og Ungarn er nå blitt utbredt. Men svinebønder må tenke seg om, oppfordrer Norsvin på sine hjemmesider.

«Er du svineprodusent og planlegger villsvinjakt i Polen eller i de baltiske landene? Norsvin anbefaler deg at du skrinlegger planene. Dette skyldes faren for å dra med seg smitte av afrikansk svinepest hjem til egen besetning og inn i den norske svinepopulasjonen.», skriver de der.

Også Mattilsynet kommer med sterk oppfordring om å unngå å jakte i de mest smittebefengte skogene i Baltikum.

Miljødirektoratet anbefaler en forvaltning av villsvinjakt i Norge som skal hindre spredning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus