Jegerne vil ha større ulvekvote

Norges Jeger- og Fiskeforbund ber Klima- og Miljødepartementet om å vurdere å utvide fellingskvotene for ulv. Foto Per Løchen / SCANPIX
Norges Jeger- og Fiskeforbund ber Klima- og Miljødepartementet om å vurdere å utvide fellingskvotene for ulv. Foto Per Løchen / SCANPIX

Ulvebestanden i Norge er nå på sitt høyeste siden registreringen startet i 1998. Det får Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF) om å be om større jaktkvote for ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det viktig at forvaltningen viser evne til smidighet og handlekraft, sier generalsekretær Espen Søilen i NJFF.

Han viser til de foreløpige tallene som ble lagt fram av Rovdata for et par dager siden og som viste rekordmange ulvekull i Norge. Tallene antyder at det kan ligge an til seks helnorske ynglinger, mens gjeldende bestandsmål er tre ynglinger. Tar man med grenseulvene er det totalt mellom ni og elleve ynglinger.

Les også: Biologer krever egne områder for rovdyr

Krevende skadefelling

I et brev til Klima- og Miljødepartementet ber derfor NJFF om at departementet vurderer å utvide fellingskvotene for lisensfellingen som pågår nå.

«Erfaringene viser at uttak av ulv med hjelp av ordinære jegere er en effektiv forvaltning. Alternativet kan bli skadefellinger i barmarksperioden, noe som erfaringsmessig er krevende», heter det blant annet i brevet.

Les også: Mann innrømmer å ha skutt ulv

Mulig stortingsmelding før påske

NJFF mener at veksten i ulvebestanden trolig vil fortsette og at utfordringene med holde en presis forvaltning mot Stortingets bestandsmål derfor vil øke.

– I det bildet er det svært viktig at man ikke havner på bakfot i forvaltningen, men viser evne til smidighet og handlekraft, mener Søilen.

Under Stortingets spørretime onsdag sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) at en ny stortingsmelding om forvaltning av ulvebestanden muligens vil bli lagt fram før påske.

Les også: Reddet over 600 dyr fra mishandling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus