Troms Frp vil skyte fredet kongeørn

Kongeørn i Troms. Foto: John Lambela, Fjelltjenesten (CC BY-SA 2.0).
Kongeørn i Troms. Foto: John Lambela, Fjelltjenesten (CC BY-SA 2.0).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongeørna er totalfredet, men Troms Frp ønsker å åpne for skadeforebyggende uttak i Troms, Finnmark og Midt-Norge før utmarksbeitet om våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Troms fylke har flest kongeørn i landet, og en bestandsreduksjon vil spare samfunnet for millioner i rovdyrerstatninger, sier John Karlsen i Troms Frp til NRK Troms.

Det forrige årsmøtet i Troms Frp vedtok en resolusjon om fremtidig forvaltning av kongeørn i Norge. De viser til at ørna ifølge tall fra Statens naturoppsyn dreper flere rein og beitedyr enn noen andre rovdyrarter i norsk fauna.

Norsk institutt for naturforskning har anslått at det finnes 1250 hekkende par kongeørn i landet, halvparten av bestanden er i Nord-Norge.

Les også: Høyre-politiker vil utrydde kongeørn

Lokallaget ønsker at kongeørn fremdeles skal være fredet, men ønsker å innføre skadeforebyggende uttak. De skal gjøres før reinkalver og sauer kommer på utmarksbeite om våren.

Leder av Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken er enig i at kongeørn som har gjort skade kan skytes, men er uenig med Troms Frp i at bestanden i nord må reduseres.

– Kongeørna er ute av rødlista over truede arter. Jakt og skyting av kongeørn, uten at ørna har gjort skade, kan føre til at bestanden igjen blir faretruende lav, sier Haltbrekken til NRK.

Les også: Hvert fjerde pattedyr kan forsvinne