Døde spermhvaler skylt i land i Nederland

Først ble fem døde spermhvaler funnet. Så ble to til skylt i land på øya Texel. Se video.

To døde spermhvaler ble skylt i land på øya Texel i Nederland, rett utenfor innseilingen til Amsterdam, torsdag. Dagen før ble fem døde spermhvaler funnet i samme område.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er to hanndyr, sier Jan Boon i det kongelige nederlandske instituttet for havforskning (NIOZ) som holder til på samme øya.

Den ene ble funnet nær havna i landsbyen Het Horntje, rett foran bygget til det nederlandske havforskningsinstituttet, og den andre lenger nord på øya.

– Det ser ut til at den som strandet her, har vært død en stund. Det er blod og munnen er åpen, forteller forskeren.

Se også: Kystvakten reddet hval utenfor Tromsø

De to hvalene og fem andre spermhvaler ble funnet døde onsdag etter å ha blitt skylt på land kvelden før. De kommer trolig fra samme flokken av dyr som ytterligere seks hvaler som ble funnet døde i Tyskland tidligere i uken.

At så mange spermhvaler skylles på land, er sjelden i Nederland. Det blir gjerne funnet ett dyr i året.

– En såpass stor gruppe som dette er veldig sjelden, og årsaken er trolig at Nordsjøen er for grunn for de store dypdykkende dyrene, mener Boon i det nederlandske havforskningsinstituttet.

Se også: Mamma-hval kjemper desperat for å redde kalven

En spermhval er den største av tannhvalene. Den kan bli opptil 20 meter og veie over 50 tonn. Den finnes i alle verden hav unntatt Arktis.

Se også: Uhyre sjelden hval fanget på film

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus