Vil tillate visse reptiler og amfibier som hobbydyr:

– Må gi amnesti til alle som eier herptiler i Norge

(Bilde 3) ENKEL: Argentinsk hornfrosk står på lista over 18 herptiler som Mattilsynet ønsker å tillate privat hold av i Norge. Det skal være en enkel art å stelle.
(Bilde 3) ENKEL: Argentinsk hornfrosk står på lista over 18 herptiler som Mattilsynet ønsker å tillate privat hold av i Norge. Det skal være en enkel art å stelle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema

Sosialistisk Ungdom støtter forslaget fra Mattilsynet om å tillate hold av 18 herptilarter i Norge. – Dyrevelferd er viktigere enn om eierne har brutt loven, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag sendte Mattilsynet, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, ut et høringsforslag der det åpnes for at enkelte reptil- og amfibiearter skal være tillatt som hobbydyr i Norge.

Til sammen dreier det seg om 18 ulike arter, 16 reptiler og 2 amfibier, deriblant slanger, frosker og øgler.

Sosialistisk Ungdom (SU) støtter dette forslaget, og mener det er viktig å gi amnesti til alle som i dag holder slike herptiler ulovlig i Norge. Ungdomspartiets landsstyre gjorde et vedtak i november 2014 om å kreve lovendring av hensyn til dyrene.

– Ifølge anslag fra bransjeforeningen lever det opptil 100.000 slike dyr i Norge i dag. Disse får ikke ordentlig helsehjelp fordi det er ulovlig å ha dem. Dermed risikerer eierne straffeforfølgelse dersom de henvender seg for å få hjelp når dyret blir sykt, sier SU-leder Nicholas Wilkinson til ABC Nyheter.

– Vi må få på plass et amnesti for alle som eier herptiler i dag, slik at dyrene kan få helsehjelp og eierne kan få skikkelig opplæring, fortsetter han.

Bakgrunn: Se hvilke herptiler Mattilsynet vil tillate som hobbydyr i Norge

– Dyrevelferden alltid viktigst

Til tross for at det er totalforbud anslo Euromonitor i 2014 at det var 109.000 ulovlige reptiler i Norge.

Dyrevernorganisasjonen NOAH er kritisk til forslaget og mener det er feil å legalisere et lovbrudd fordi for mange har brutt loven.

– Dere mener derimot det er riktig å endre loven fordi det er så mange slike dyr her allerede?

– For at de opptil 100.000 dyrene skal få den hjelpen de trenger, må vi tillate hold av disse herptilene. For oss er dyrevelferden alltid viktigst, når vi vet at det lever så mange dyr her som ikke får skikkelig helsehjelp, og at det ikke er streng kontroll med eierne, så er det viktigste at man får en lovendring som sikrer dyra rettigheter. Da er det mindre interessant om eierne tidligere har begått et lovbrudd, svarer Wilkinson.

– Må kreve at eiere går på kurs

Mattilsynet har i sitt forslag ikke stilt noen spesielle kompetansekrav for private holdere av de reptilene og amfibiene de foreslår å tillate.

«En av våre forutsetninger for å anbefale arter på positivlista (lista med 18 arter som tilsynet ønsker å tillate red.anm.) har imidlertid vært at de ikke krever spesiell kompetanse ut over det en vanlig interessert eier relativt lett kan skaffe seg. Vi mener også at etterlevelse av gode hygienerutiner gjelder ved all håndtering av dyr og ikke krever spesiell utdanning. Det er allerede et krav i dyrevelferdsloven om nødvendig kompetanse for å ivareta dyrs velferd,» heter det i høringsbrevet.

Sosialistisk Ungdom mener derimot at man må man kreve at både de som skal selge herptilene og de som skal eie dem, må ha kurs, for å sikre at dyrene blir skikkelig tatt vare på.

– Herptiler er så spesielle dyr at man må kreve kurs. Det er mange av disse som har veldig vanskelige behov og lever normalt under helt andre temperaturer enn i Norge. Dyrevelferd må alltid være viktigst. Da kan vi ikke tillate at folk leker rundt med dyr som egentlig hører til i jungelen, sier SU-leder Nicholas Wilkinson til ABC Nyheter.

Les også: Ulovlig dyreglede

Statsråden oppfordret til avliving

Mattilsynet har lenge ønsket en oppmyking av dagens forbud mot hold av såkalte eksotiske dyr som krypdyr, padder, frosker og salamandere.

På grunnlag av en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet som var klar i 2010, utarbeidet Mattilsynet i 2013 en liste med 16 arter av slanger, skilpadder og øgler, og to arter av amfibier som de mente burde kunne tillates i private hjem Norge. Et forslag til ny forskrift om tillatte dyrearter ble sendt over til Landbruks- og matdepartementet i februar 2013.

Departementet, under landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), vurderte saken annerledes enn Mattilsynet, og valgte derfor ikke å sende det foreslåtte regelverket på høring. Slagsvold Vedum oppfordret reptileiere til å avlive dyrene sine.

I fjor høst kunngjorde departementet at det ønsker en ny gjennomgang av saken. Mattilsynet fikk derfor i oppdrag å klargjøre et høringsnotat, som altså mandag ble sendt på høring.

Departementet har ikke konkludert i saken, og vil benytte høringen til å innhente viktige innspill for å avgjøre om regelverket skal endres eller om dagens forbud mot hold av herptiler skal bestå, heter det på regjeringen.no.

Høringsfristen er satt til 11. april 2016.

Les også: – Jeg vil ikke avlive dyrene mine!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus