Mattilsynet vil tillate disse 18 herptilene som hobbydyr i Norge

<p>KAN BLI TILLATT: Skjeggagamer, som er en av artene Mattilsynet foreslår tillatt som hobbydyr i Norge, er ganske sosiale øgler. De kan bli tamme, og man får en viss kontakt med dem, i motsetning til mange andre reptiler.<br></p>
KAN BLI TILLATT: Skjeggagamer, som er en av artene Mattilsynet foreslår tillatt som hobbydyr i Norge, er ganske sosiale øgler. De kan bli tamme, og man får en viss kontakt med dem, i motsetning til mange andre reptiler.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mattilsynet vil åpne for hold av totalt 16 reptiler og 2 amfibier i Norge. Mandag ble forslaget sendt ut på høring. Se listen her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag sendte Mattilsynet ut et forslag til endring av regelverket for hold av eksotiske dyr, etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Utkastet inneholder blant annet en liste over totalt 18 herptiler (16 reptiler og 2 amfibier) som tilsynet mener bør kunne være tillatt holdt som hobbydyr i Norge.

Se listen nederst i saken.

– Landbruks- og matdepartementet ønsker med dette å kartlegge de ulike synspunktene. Departementet har ikke konkludert i saken, og vil benytte høringen til å innhente viktige innspill for å avgjøre om regelverket skal endres eller om dagens forbud mot hold av herptiler skal bestå, heter det på regjeringen.no.

Reaksjon: Dyrevernorganisasjonen NOAH er kritisk til forslaget

Oppfordret til avliving

Mattilsynet har lenge ønsket en oppmyking av dagens forbud mot hold av såkalte eksotiske dyr som krypdyr, padder, frosker og salamandere.

På grunnlag av en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet som var klar i 2010, utarbeidet Mattilsynet i 2013 en liste med 16 arter av slanger, skilpadder og øgler, og to arter av amfibier som de mente burde kunne tillates i private hjem Norge. Et forslag til ny forskrift om tillatte dyrearter ble sendt over til Landbruks- og matdepartementet i februar 2013.

Departementet, under landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), vurderte saken annerledes enn Mattilsynet, og valgte derfor ikke å sende det foreslåtte regelverket på høring. Slagsvold Vedum oppfordret reptileiere til å avlive dyrene sine.

I fjor høst kunngjorde departementet at det ønsker en ny gjennomgang av saken. Mattilsynet fikk derfor i oppdrag å klargjøre et høringsnotat, som altså mandag ble sendt på høring.

Høringsfristen er satt til 11. april 2016.

Les også: – Må gi amnesti til alle som eier herptiler i Norge

Disse artene er foreslått tillatt som hobbydyr

Reptiler

1. dvergvaran - Varanus acanthurus

2. gresk landskilpadde - Testudo hermanni

3. grønn trepyton - Morelia viridis

4. kinesisk trekjølskilpadde - Chinemys reevesi

5. kongeboa - Boa constrictor

6. kongepyton - Python regius

7. kongesnok - Lampropeltis getula

8. kornsnok - Pantherophis guttatus

9. kranset gekko - Rhacodactylus ciliatus

10. leopardgekko - Eublepharis macularius

11. melkesnok - Lampropeltis triangulum

12. regnbueboa - Epicrates cenchria

13. rødfotet skogskilpadde - Geochelone carbonaria

14. skjeggagam - Pogona vitticeps

15. stor daggekko - Phelsuma madagascariensis

16. teppepyton - Morelia spilota

Amfibier

1. argentinsk hornfrosk - Ceratophrys ornata

2. White’s trefrosk - Litoria caerulea

– Herptiler omfatter mange arter med svært forskjellig krav til levemiljø. For å være egnet for hold som selskapsdyr må den aktuelle arten være tilpasset en diett og et levemiljø som kan gjenskapes i private hjem. Arten må også tåle nødvendig håndtering uten å bli stresset. Andre kriterier som ble lagt til grunn i vår vurdering var at den aktuelle arten ikke måtte være spesielt aggressiv, giftig eller på annen måte farlig for folk, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Les også:

Ulovlig dyreglede

– Jeg vil ikke avlive dyrene mine!

Personvernpolicy