Rundt 30 dyr funnet i live etter branntragedie i Rana

Det ble antatt at rundt 150 storfe ble tatt av brannen som herjet et fjøs i Utskarpen i Rana i Nordland natt til lørdag. Men lørdag kveld fant brannvesenet et 30-talls dyr i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var virkelig ikke noe en skulle ha trodd da en så bildene av brannen og brannruinene, sier Bjørn Råde i Rana Brann og redning til Rana Blad lørdag kveld.

Dyra ble reddet ut fra kjelleren i fjøset som brant. Det er hovedsakelig kalver, men også kyr er berget ut i live.

Det store fjøset var fullstendig overtent da brannvesenet kom til stedet, og det ble foretatt en kontrollert nedbrenning. Da ble det tatt for gitt at det var få eller ingen dyr å berge.

Rauting fra kjeleren

Bare seks storfe ble den første tiden funnet i live. Resten – rundt 150 dyr – ble antatt å ha brent i hjel.

Lørdag ettermiddag kom beskjeden om at eierne av gården hadde hørt lyder fra kjelleren. Noen timer senere var rundt 30 dyr reddet ut i live.

– Det er snakk om både kalver og kyr, mest kalver. Etter det vi har fått høre fra bonden skal det da ikke være flere dyr som ikke er gjort rede for, så da skal det ikke være flere igjen her, sier Råde.

Fryktet spredning

Politiet fikk melding om brannen rett over midnatt. Rundt klokka 1.45 var det ikke lenger fare for at brannen skulle spre seg til andre bygninger.

– Vi fikk en henvendelse fra eierne av gården lørdag ettermiddag. De hadde hørt lyder fra kjelleren i fjøset, så vi sendte to mann med røykdykkerdrakter for å undersøke. Da viste det seg at det fortsatt var flere kalver i live i kjelleretasjen under betonggulvet i førsteetasjen på fjøset, sier Råde.

Noen av dyra som har fått brannskader, og det vil derfor bli vurdert nødslakt.

Personvernpolicy