Flaggermusrabies påvist i Norge

Det er påvist rabies på en flaggermus som ble funnet død i Valdres. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det er påvist rabies på en flaggermus som ble funnet død i Valdres. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er påvist rabies på en vannflaggermus som ble funnet død i Valdres. Den aktuelle rabiestypen er ikke tidligere påvist i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabies:

  • Dødelig virussykdom som angriper nervesystemet hos varmblodige dyr. Kalles også hundegalskap.
  • Forekommer i 150 land i alle verdensdeler unntatt Australia og Antarktis.
  • I industrialiserte land er den å finne hovedsakelig hos ville dyrearter, men sykdommen kan spres til husdyr og mennesker. Hunder i Norge skal vaksineres mot rabies.
  • Første vaksine til bruk på mennesker ble utviklet i 1885. Dagens vaksine har vært i bruk siden 1976.
  • Rabies er ikke påvist hos mennesker i Norge siden 1815. Det siste tilfellet hos dyr på fastlandet var i 1826.
  • Viruset ble første gang påvist hos polarrev på Svalbard i 1980. Rabiessmitte er ikke blitt overført til mennesker på Svalbard.
  • Sykdommen overføres via kroppsvæske, normalt som følge av bitt.
  • Ved bitt må såret straks vaskes med såpe, og behandling med vaksine og medisin settes i gang så raskt som mulig.
  • Uten behandling vil sykdommen vanligvis bryte ut etter tre til tolv uker. Det tar sjelden lengre tid enn et år.
  • Symptomer er smerter eller ubehag rundt bittstedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom oppførsel. I noen tilfeller inntrer lammelser og koma uten forutgående kramper. Uten behandling ender sykdommen med døden etter to til syv dager.
  • Rabiestypen European Bat Lyssavirus 2, som nå er påvist på en død flaggermus i Valdres, er ikke tidligere blitt påvist i Norge.
  • Denne varianten skiller seg noe fra den typen som er mest knyttet til spesifikke rovdyr som hund, rev og mårhund. Flaggermusvirusene smitter sjelden til andre dyrearter.


(Kilde: Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, helsenett.no)

– Rabies smitter primært gjennom bitt eller væskeoverføring i åpne sår eller rifter i huden. Vi anbefaler derfor som før at folk ikke oppsøker eller tar på døde eller syke flaggermus, men i stedet tar kontakt med Mattilsynet, sier Karen Johanne Baalsrud, som er seksjonssjef for dyrehelse i tilsynet.

Rabiestypen som nå er oppdaget i Norge, skiller seg noe fra den typen som er mest knyttet til dyr som hund, rev og mårhund. Flaggermusvirusene smitter sjelden til andre dyrearter.

Les også: Måtte avlive hund etter mistanke om rabies

Vaksine

– Det er ingen grunn til å bli bekymret for å gå turer i skogen eller å oppholde seg i områder hvor det finnes flaggermus. Flere land i Europa har hatt denne dyresykdommen lenge uten at det skaper noen problemer. Det er sannsynlig at sykdommen har eksistert en stund i Norge, uten at den er oppdaget, opplyser tilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig understrekes det at folk ikke skal røre døde eller åpenbart syke flaggermus. Dersom man likevel skulle bli bitt av en flaggermus, er det viktig at man vasker såret grundig med såpe og vann, og kontakter lege. Det anbefales at man får en vaksine mot rabies etter slike bitt.

– Udramatisk

Personer som håndterer flaggermus mye, og som dermed løper en risiko for å bli bitt, bør ifølge Mattilsynet få en forebyggende vaksine. Tilsynet opplyser samtidig at man ikke løper noen risiko for å bli smittet av rabies ved å ha flaggermus i huset der man bor.

Vannflaggermusen som ble funnet i Valdres, ble sendt til Veterinærinstituttet etter at den døde. De positive prøvene forelå tirsdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hvor vannflaggermusen kan ha blitt smittet. Vi tar alltid prøver av døde flaggermus, og vil derfor fortsette med dette for å kartlegge situasjonen. Vi ser på dette som en udramatisk situasjon, sier Karen Johanne Baalsrud.

Les også: Disse syk­dom­mene smitter fra dyr til mennesker