Frykter stort utbrudd av katteaids i Norge

Katteaids har blitt påvist hos flere villkatter. Dette betyr at mange huskatter også står i fare for å få sykdommen.

Kattene dør av små sår som ikke gror men utvikler seg til enorme krater i kattekroppen.
Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland

Kattene dør av små sår som ikke gror men utvikler seg til enorme krater i kattekroppen. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland

Dyrebeskyttelsen varsler om utbrudd av katteaids i Norge etter at de siden i fjor har påvist sykdommen hos ni villkatter. Dette melder Hadeland.no

Det var Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland som i fjor begynte å teste ville hannkatter for aids, noe som har vist resultater.

– Det er mange flere katter som er smittet enn vi var klar over. Av dem som er testet, er så mye som 70–80 prosent smittet av FIV. Nylig fikk vi inn en katt fra Jevnaker som hadde utviklet katteaids, som er stadiet etter FIV, forteller Kristin Bjerkås i Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland, til hadeland.no

Les også: Satte igjen katten på Gardermoen

Avlives

Disse kattene må avlives da de ikke kan bli frisk fra sykdommen. Nå frykter Dyrebeskyttelsen at også vanlige huskatter kan bli smittet.

– Når så mange villkatter har sykdommen, er det bare et tidsspørsmål før huskatter som er i folks eie, får sykdommen. Særlig katter som ikke kastrert eller sterilisert er utsatt, sier Bjerkås til avisen.

Hun forteller til Hadeland avis at hun mistenker at det er mange flere villkatter som er bærere av sykdommen, og at katteeiere burde være bekymret. 

Les også: Rekordmange hjemløse katter har fått ny familie

Sår som ikke gror

Den siste katten som måtte avlives på grunn av katteaids skal ha holdt til på Kalvsjø. Den ble avlivet på onsdag denne uken.

– Denne katten hadde tydelige tegn på sykdommen, blant annet sår og skader som ikke leget seg selv, sier Bjerkås til Hadeland.no.

Les også: Hjerneskadet katt fant venn for livet i en hund

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden